Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Creditele garantate pentru IMM si alte instrumente financiare de 400 de milioane de euro, pregatite de Guvern Guvernul a aprobat miercuri, prin memorandum, rezultatele evaluarii ex-ante a instrumentelor financiare destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care vor fi utilizate ca instrumente de implementare: Programul Operational Competitivitate (POC), Programul Operational Capital Uman (POCU), respectiv Programul Operational Regional (POR).
Ministrul Fondurilor UE reactioneaza la articolul StartupCafe: Ma ingrijoreaza corectiile aplicate firmelor. Daca mai am timp, fac o echipa de analiza Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a reactionat marti seara, la articolul publicat de StartupCafe privind corectiile financiare care li se imputa unor firme care atrasesera fonduri europene ca IMM-uri si care au fost ulterior reclasificate ca firme mari sau medii.
Au absorbit fonduri UE, dar statul le ia banii inapoi, dupa ce le daduse aprobarile. Masura, suspendata de instanta, care are "o indoiala puternica si evidenta" Curtea de Apel Oradea a decis suspendarea aplicarii unor masuri prin care Ministerul Fondurilor Europene cerea inapoi, de la doua firme, banii europeni atrasi de acestea, desi, in 2013, autoritatea guvernamentala le daduse societatilor unda verde pentru fondurile respective. Judecatorul a aratat ca are o "indoiala puternica si evidenta asupra prezumtiei de legalitate a proceselor-verbale" emise de autoritatea Ministerului Fondurilor Europene prin care aceasta le cere firmelor banii europeni inapoi.
​OPINIE De ce n-are Romania o scena a startupurilor de tehnologie de succes, desi e pepiniera de programatori buni Unul dintre motivele de mandrie nationala in postcomunismul autohton este numarul foarte mare de programatori buni pe care i-a dat natiunea. In plus, companii din IT-ul local cresc una după alta, insa nu din inovatiile proprii, ci ca urmare a outsourcingului, productia pentru afara. Cu toate acestea, numarul startupurilor de tehnologie nascute in Romania este aproape irelevant, iar exemplele de succes pot fi numarate pe degete. De ce? Fara a fi exhaustiva sau cu pretentii de analiza detaliata, iata o lista cu cateva motive.
Oficial din Finante: Se schimba formularul 088, pentru inregistrarea firmelor in scopuri de TVA Ministerul Finantelor Publice va simplifica semnificativ, in zilele urmatoare, formularul D088, privind inregistrarea firmelor ca platitoare de taxa pe valoare adaugata, precum si formularul D394, privind livrarile si achizitiile efectuate de platitorii de TVA - a dat asigurari, miercuri, secretarul de stat din MFP Gabriel Biris, la conferinta Tax&Law. ​
75.000 de euro pentru restaurante si alte afaceri mici. 2 surse de bani europeni ignorate. Descarca propunerile de ghiduri Finantari europene nerambursabile de 75.000 de euro vor fi disponibile, in anul 2016, pentru romanii care vor sa-si dezvolte afaceri legate de pescuit, cum ar fi restaurantele cu specific pescaresc, dar si alte afaceri. Liniile de bani europeni vor fi deschise probabil in luna aprilie, in cadrul Programului Operational Pescuit (POP) 2014-2020, gestionat de Ministerul Agriculturii si  Dezvoltarii Rurale, prin autoritatea sa de management in domeniu.
CALENDAR Banii europeni pentru afacerile creative si alte finantari POCU pentru antreprenori Romanii care vor sa isi deschida o afacere in domenii creative, cu fonduri nerambursabile de pana la 25.000 de euro din bani europeni, vor putea sa acceseze linia de finantare Romania Creativa probabil in luna septembrie, conform noului calendar revizuit pentru apelurile de proiecte in Programul Operational Capital Uman. Schema Romania Creativa si alte linii de bani europeni pentru antreprenori sunt prevazute in noul calendar prezentat, luni, de Ministerul Fondurilor Europene.
Credite cu garantii de stat pentru afacerile mici si mijlocii romanesti. Comisia Europeana a aprobat programul Romaniei in valoare de 100 milioane euro Intrerpinderile mici si mijlocii (IMM) din Romania vor putea lua imprumuturi de la banci, in conditii avantajoase, cu ajutorul unor garantii europene de pana la 80%, in noul Program Operational Initiativa pentru IMM-uri aprobat, marti, de Comisia Europeana. Programul NU este inca activ, urmand sa fie operationalizat de catre autoritatile romane.
Bani de la stat pentru afaceri mici 2016: circa 10 milioane de euro, pusi la bataie in luna aprilie Statul vrea sa puna la bataie in luna aprilie ajutoare nerambursabile de circa 10 milioane de euro pentru microintreprinderi si firme mici si mijlocii, au declarat, marti, pentru StartupCafe, oficiali din Ministerul Economiei.
Propunere: 10.000 de euro de la stat pentru romanii care vor sa intre in afaceri. Descarca proiectul de procedura a Programului SRL-D 2016 Romanii care vor sa debuteze in afaceri vor putea primi un ajutor de stat de pana la 45.245 lei (circa 10.000 de euro) pentru investitii, prin Programul SRL-Debutant 2016, potrivit proiectului de procedura de derulare a acestei scheme de finatare, publicate duminica de Ministerul Economiei.
Cum eviti pierderea banilor europeni pentru fermieri si procesatori. Descarca noile instructiuni privind conditiile artificiale Oamenii de afaceri care cer bani europeni pentru ferme si linii de procesare a produselor agroalimentare pot consulta noi instructiuni publicate, joi, de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru evitarea situatiilor de pierdere a fondurilor ca urmare a crearii asa-numitelor conditii artificiale de eligibilitate.
​INVESTITII De ce Europa e mult in urma SUA la finantarea startupurilor Europa este mult in urma Statelor Unite la capitolul investitiilor in startupuri, cu prea putinibani disponibili si cu prea putine fonduri de investitii. In 2015, finantarile de tip venture capital (capital de risc) au fost de peste cinci ori mai mici in Europa comparativ cu cele din SUA, doar 13,5 miliarde dolari faţă de 72,4 miliarde in State.
Ministerul Culturii le ofera antreprenorilor 100.000 de lei, dar le cere sa nu-i foloseasca pentru profit. Descarca metodologia programului de sprijin Antreprenorii care fac afaceri cu jocuri video, software sau design, mestesugarii si artistii pot sa obtina de la stat un ajutor de pana la 100.000 de lei pentru dezvoltarea activitatilor din sectorul industriilor creative, printr-un program demarat, luni, de Ministerul Culturii. Institutia le cere, insa, beneficiarilor sa nu obtina profit prin activitatile finantate cu acest ajutor nerambursabil.
​UTIL Descarcati Catalogul Surselor de Finantare din bani europeni 2016 Antreprenorii si alti beneficiari de fonduri europene pot folosi o noua editie a Catalogului Surselor de Finantare, publicata in 10 martie 2016 de Agentia de Dezvoltare Regionala Centru.
Comisia Europeana: Se pregatesc doua fonduri de investitii pentru firme la inceput de drum, in Romania Startupurile romanesti din domeniul tehnologiei vor putea beneficia de finantari prin doua fonduri de investitii care urmeaza sa fie create in Romania, spune Comisia Europeana in Raportul de tara prezentat recent.
Surse de bani europeni pentru afaceri cu plante energetice Antreprenorii care vor sa faca afaceri cu plante energetice vor putea accesa, anul acesta, fonduri europene si nationale din cateva surse de finantare gestionate de Ministerul Agriculturii.
Bani europeni: Ce iti trebuie sa poti accesa aplicatia electronica prin care se cer fondurile UE Ministerul Fondurilor Europene a mentionat, marti, conditiile de acces in noua aplicatie electronica MySMIS 2014, prin care se vor putea accesa banii de la Uniunea Europeana in perioada de programare 2014-2020.
VIDEO Tutorial ep. 2. Fonduri UE - Transmiterea cererii de finantare prin sistemul electronic MySMIS 2014-2020 Continuam, cu episodul al doilea, serialul nostru de tutoriale pentru depunerea documentatiei in noul sistem electronic MySMIS 2014-2020, pentru accesarea fondurilor structurale si de coeziune din noua perioada de programare.
Peste 100 de milioane de euro pentru startup-uri din IT - Guvernul vrea sa lanseze 3 fonduri de investitii cu bugete din bani europeni, dar si din zona privata Reprezentantii Guvernului poarta discutii cu Fondul European de Investitii pentru a crea doua fonduri de investitii, unul cu finantari de tip pre-seed si unul cu finantari seed, cu bugete de 40 de milioane de euro in total si un fond de capital de risc, cu buget disponibil de 60 de milioane de euro pentru startup-urile romanesti din tehnologie.
Cei 200.000 de euro pentru microintreprinderi: se va cere contributie 10% in proiect de la antreprenor Oamenii de afaceri care vor sa ia fondurile europene de pana la 200.000 de euro pentru microintreprinderi in Programul Operational Regional 2014-2020 vor fi obligati sa contribuie cu o cofinantare proprie de 10% din valoarea proiectului, a informat, joi, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care gestioneaza POR.