Proiect sprijinit de :

Parteneri:
MFE: Beneficiarii de fonduri europene, obligati sa faca publice anumite date din contractele de finantare. Descarca noul model de contract Ministerul Fondurilor Europene a stabilit un nou model de contract sau decizie de finantare, prin care firmele, organizatiile non-guvernamentale si alti beneficiari care deruleaza proiecte europene vor fi obligati sa faca publice anumite informatii legate de acestea. Masura este valabila doar pentru programele operationale aflate in managementul MFE, dar Ministeul Agriculturii si Ministerul Devoltarii ar fi agreat la randul lor acest tip de contract, insa, pentru a se aplica si la programele operationale gestionate de aceste ministere, ministrii de resort trebuie sa semneze ordine in acest sens, au mentionat reprezentanti ai MFE, intrebati de StartupCafe.ro .  Descarca Ordinul MFE de la finalul articolului
Cate IMM-uri si start-upuri din Romania au fost ajutate cu banii europeni de coeziune. Situatia generala in 2 grafice si 1 tabel O parte relativ mica din fondurile sructurale si de coeziune alocate Romaniei s-au dus la sustinerea mediului de afaceri si cu atat mai putine la firmele mici si mijlocii (IMM), in perioada de programare 2007-2013, considera Comisia Europeana, intr-un raport emis vineri. Datele mai arata ca Romania s-a bazat putin pe fondurile din Politica de coeziune a UE pentru invetitiile de capital guvernamentale in general, comparativ cu alte state foste comuniste.
Imprumuturi bancare garantate de stat pentru afacerile mici si mijlocii din Romania Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM) si Fondul Roman de Contragantare (FRC) anunta, joi, relansarea proiectul comun de sprijinire a intreprinerilor mici si mijlocii (IMM). Prin garantiile acordate, creditele bancare devin, in mod normal, mai usor de accesat fiind mai putin riscante pentru banci.
Ajutoarele de stat de max. 5 milioane Euro: Investitia minima ar putea cobori pentru a sprijini si microintreprinderile Autoritatile analizeaza posibilitatea ca investitia minima in viitoarea schema de ajutoare de stat scale-up pentru firmele mici si mijlocii (IMM) sa scada substantial, pentru ca afacerile mici sa aiba acces mai la finantarea de la stat.
S-a stabilit cand se inscriu afacerile handmade pentru a participa, pe banii statului, la targul de la Bucuresti Guvernul a stabilit cand se va deschide aplicatia pe internet prin se fac inscrieri in Programul national multianual pentru sustinerea mestesugurilor si artizanatului, prin care statul va deconta benzina si hotelul pentru o serie de antreprenori cu afaceri handmade care vor sa vina in Bucuresti, la un targ de profil.
Cei pana la 40.000 Euro pentru romanii care vor sa-si deschida mici afaceri. Se cauta deja potentiali antreprenori, in Romania Start-up Plus Organizatiile care vor sa administreze fondurile europene din care vor fi acordati pana la 40.000 Euro unor romani care vor sa isi deschida mici afaceri au inceput deja sa caute potentiali antreprenori pe care sa ii introduca in viitoarele proiecte europene, in linia de finantare Romania Start-up Plus, din Programul Operational Capital Uman (POCU). Cautarea grupurilor-tinta este, in acest caz, in stadiu incipient, de tatonare a pietei si a comunitatilor, momentan.
DOCUMENT Lege propusa: Credite pentru firme noi, mici afaceri si proiecte europene, prin viitoarea Banca de Dezvoltare a Romaniei Firmele noi, intreprinderile mici si mijlocii, organizatiile non-guvernamentale si alti beneficiari ar urma sa primeasca imprumuturi in conditii mai lejere decat in prezent, de la Banca de Dezvoltare a Romaniei, pe care statul ar urma sa o infiinteze prin convertirea actualei Banci de Export-Import Eximbank. Asta prevede o initiatva legislativa depusa la Parlament, zilele trecute, de senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finante si al Fondurilor Europene. El a reluat practic proiectul de lege pentru infiinatrea bancii de dezvoltare pe care il initiase Ministerul Finantelor, in urma cu un an, in mandatul sau de ministru, text care, insa, in  actuala guvernare nu a mai fost promovat.
DOCUMENT Ajutoarele de stat de pana la 5 milioane euro pentru firmele mici si mijlocii. Bucurestenii, dezavantajati. Care este investitia minima Firmele mici si mijlocii vor primi ajutoare de stat de pana la 5 milioane de euro, prin noua schema de ajutoare de minimis in valoare totala de 200 de milioane de euro , pe perioada 2017-2023, conform unui proiect de hotarare de guvern. Proiectul detaliaza investitia minima si nivelul diferentiat al cofinantarii in functie de regiune.
Termen: Se fac inscrieri pentru premii de 5.000 Euro, in competitia Get in the Ring Romania, pentru noi afaceri in IT, arta, design si alte domenii creative Mici afaceri din domeniul internetului, tehnologiei, designului, artei si din alte industrii creative vor concura pentru primi premii totale de 5.000 de euro, in cadrul competitiei Get in the Ring Romania, destinate start-upurilor, organizatorii anuntand termenul pana la care se fac inscrieri.
DOCUMENTE Principiul "doar o singura data" si alte masuri pentru IMM si start-upuri - cum vrea UE sa reduca birocratia fondurilor europene Comisia Europeana va promova la Bruxelles si in statele membre UE o serie de masuri pentru eliminarea birocratiei excesive pentru firmele mici si mijlocii si start-upuri, in accesarea de fonduri europene si instrumente financiare, a anuntat, marti, executivul comunitar.
Antreprenorii si alti solicitanti mai au disponibili 317 milioane de euro prin PNDR, pana la inchiderea sesiunii 2016 (AFIR) Antreprenorii, fermierii si alte categorii de solicitanti mai pot sa ceara fonduri nerambursabile in valoare totala de peste 317 milioane de euro in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, in actuala sesiune anuala a liniilor de finantare europene, a informat, joi, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
Se cer banii europeni: 40.000-100.000 Euro pentru intreprinderi de economie sociala.  Descarca Ghidul solicitantului Societatile cooperative, societatile agricole si alte intreprinderi de economie sociala pot cere fonduri europene de 40.000 Euro - 100.000 Euro, pentru investitii in afacere, informeaza miercuri Ministerul Fondurilor Europene.
Aproape 60 de milioane de euro pentru afaceri mici si mijlocii din Romania, prin noi instrumente financiare europene Firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania vor putea beneficia de finantari suplimentare, prin instrumente financiare europene, in urma unui acord de finantare in valoare de 59,3 milioane euro, semnat marti de  Ministerul Fondurilor Europene cu Fondul European de Investitii.
Cei 40.000 Euro pentru romani care vor sa-si deschida mici afaceri: salariati, someri, inactivi. Se pot cere banii pentru proiectele mari, de vineri 16 septembrie. Ce trebuie sa faca antreprenorii aspiranti Incepand de vineri, 16 septembrie, s-a deschis oficial apelul pentru proiectele prin care romanii vor putea sa primeasca granturi europene de pana la 40.000 de euro pentru a-si deschide mici afaceri. Antreprenorii aspiranti nu pot, insa, sa ceara acum banii, dar pot sa puna presiune pe autoritati sa aduca si in localitatile lor fondurile europene pentru start-upuri.
Sute de antreprenori romani vor primi bani de benzina si hotel pentru a veni in Bucuresti, la un targ IMM. 3 milioane RON, pusi la bataie de Guvern Mici afaceri din Romania se vor putea promova, pe banii statului, la un targ al intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), finantat de stat cu 3 milioane de lei, conform unei propuneri scoase in dezbatere publica joi de Ministerul Economiei.
Marius Ghenea: Top 3 criterii de care tine cont fondul Catalyst Romania atunci cand alege o firma in care sa investeasca In ultimele luni, fondului local de private equity Catalyst Romania a anuntat cateva investitii importante in firme mici si mijlocii romanesti. Printre acestea se numara SmartDreamers, din Targu Mures (investitie de 700.000 euro), Smart Bill, din Sibiu, sau Marketizator (1 milion de euro). Marius Ghenea, antreprenor si Investment Director al fondului a explicat care sunt principalele criterii care stau la baza selectiei pe care o face Catalyst Romania atunci cand alege sa investeasca in astfel de startup-uri.
890.000 RON de la stat pentru mici afaceri hand made si artizani care vor sa mearga la targuri Mici firme si mestesugari din Romania vor putea primi bani pentru a-si finanta participarea la targuri si expozitii, printr-un program bugetat anul acesta cu 890.000 de lei, potrivit unui memorandul aprobat miercuri de Guvern.
40.000 de euro pentru romani care deschid mici afaceri. Cum vrea statul sa faca patroni din someri, inactivi si salariati, cu fonduri UE. Descarca Ghidul final pentru banii din Romania Startup Plus Somerii, inactivii, salariatii si alte peroane fizice din Romania care vor sa isi deschida mici afaceri vor putea primi pana la 40.000 Euro ajutor de minimis, din fonduri europene si nationale, in cadrul noii linii de finantare Romania Start-up Plus. Ministerul Fondurilor Europene a publicat duminica seara, 31 august, ghidul final al solicitantului si alte documente pentru derularea programului finantat din fonduri europene. Schema urmeaza sa porneasca dupa ce se va publica in Monitorul Oficial ordinul ministrului Fondurilor Europene de aprobare a ghidului, ceea ce presupune o inatrziere de cel putin doua saptamani in conditiile in care initial MFE isi propusese sa demareze apelul de proiecte inca din 15 august 2016. Ghidul Ministerului Fondurilor Europene prevede si o obligatie controversata pentru viitorii antreprenori. Pentru a primi banii europeni, ei trebuie sa faca un stadiu de practica la o firma din acelasi domeniu de business cu cel pe care vor si ei sa-l abordeze.
Romanii care se intorc in tara ar putea primi pana la 50.000 de euro pentru a-si deschide o afacere Proiectul guvernamental Romania Competitiva vrea sa acorde romaniilor din strainatate care se intorc in tara  un grant de pana la 50.000 de euro pentru a-si deschide o afacere, De program ar putea beneficia si studentii care au studiat in strainatate si vor sa-si inceapa o afacere in Romania. Programul va fi finantat din fonduri europene si urmeaza sa intre in dezbatere publica in septembrie.
UPDATE Doua banci au fost selectate sa imprumute antreprenorii debutanti si firmele noi, pentru a putea accesa banii de la stat. Cat este dobanda Ministrul Economiei a selectat doua banci pentru a oferi antreprenorilor debutanti si startup-urilor credite pentru a acoperi partea de cofinantare proprie si investitia initiala in cadrul programelor Start si SRL-Debutant, prin care statul ofera micilor afaceri ajutoare nerambursabile de pana la 26.000 Euro, respectiv 10.000 Euro.Descarca de la finalul articolului conditiile de creditare comunicate de banci