Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Firmele mici incep lupta pentru 5-10 milioane de euro in urmatoarele 12 luni Investitii de circa 5-10 milioane de euro in total de la investitori individuali de tip business  angels vor fi scoase la bataie pentru firme mici din Romania, in urmatoarele 12 luni, datorita noii legi in domeniu, estimeaza oameni de afaceri care au contribuit la redactarea legii.
Credite de 20 de milioane de euro pentru IMM-uri, cu dobanda subventionata si garantii europene, in doi ani si jumatate, la o banca din Romania Intreprinderi mici si mijlocii din Romania au luat credite de la ProCredit Bank in valoarea totala de 20 milioane de euro, cu dobanda subventionata si garantii europene, prin instrumentul JEREMIE, din decembrie 2013 pana in prezent, a anuntat, luni, banca.
VIDEO Sistem pentru finantarea simultana a firmelor mici din mai multe surse de fonduri UE Ministerul Fondurilor Europene lucreaza la crearea unui sistem care sa faciliteze finantarea simultana a unor mici afaceri din mai multe programe sau axe de fonduri europene, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews, ministrul de resort, Marius Nica.
VIDEO Crowdfunding: Bani adunati de la "toata lumea", pe internet. Unde si cum se pot strange multifinantari in Romania O sursa de finantare tot mai folosita de micile firme in occident isi face simtita prezenta si in Romania. Crowdfunding-ul, sau multifinantarea, mai pe romaneste, se practica si la noi din ce in ce mai serios. Statul planuieste sa reglementeze aceasta metoda prin care firmele la inceput de drum pot obtine fonduri pe principiul "cate putin de la cat mai multi". Prin crowdfunding, un antreprenor cere bani de la un numar cat mai mare de persoane fizice sau firme pentru realizarea unui proiect bine definit. Pentru a ajunge la un numar mare de potentiali investitori, antreprenorul care apeleaza la crowdfunding are la dispozitie platforme specializate pe internet.
INFOGRAFICE Ai firma si vrei sa iei fonduri europene. 6 pasi esentiali Firmele mici si mijlocii vor putea sa obtina fonduri europene pentru finantarea unor idei inovatoare, prin noul Program Operatinal Competitivitate (POC) 2014-2020, care pune la dispozitie in total 1,32 miliarde de euro. HotNews - Start-up Cafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) prezinta oamenilor de afaceri 6 pasi prin care vor putea accesa fondurile europene in noul PO Competitivitate.
Legea care faciliteaza investitiile business angels in firme mici, adoptata de Parlament. Noile prevederi Persoanele care vor investi intre 3.000 si 200.000 de euro in microintreprinderi si inreprinderi mici vor beneficia de anumite facilitati fiscale, potrivit noii legi pentru stimularea investitorilor individuali "business angels", adoptate miercuri de Parlament. Legea a fost aprobata de Camera Deputatilor, ca for decizional, cu 265  de voturi pentru, unul impotriva si 4 abtineri, dupa 7 luni de la promovarea proiectului de catre Guvern.
Finantari de cate 10.000 de euro si training antreprenorial, pentru romani care vor sa-si deschida o afacere 40 de persoane din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest Oltenia vor primi finantari de cate 10.000 de euro fiecare si indrumare antreprenoriala pentru a-si deshide afaceri, intr-un proiect  finantat cu fonduri europene, demarat, miercuri, de OTP Consulting si Universitatea Politehnica Bucuresti.
Avem idei de afaceri, pornim un startup. Dar ne putem baza pe banci? Grigore e un fost profesor de informatica din Dambovita, care si-a facut o firma de publicitate. Omul stia sa lucreze bine in cateva programe de grafica si, decat sa predea unor elevi dezinteresati pentru 1200 de lei lunar, a discutat cu cativa oameni de afaceri locali care i-au promis sprijinul, mai exact ca ii vor asigura mici comenzi. Asa incat Grigore si-a cumparat un computer nou nout, cu o placa grafica de invidiat, licente pentru programele pe care urma sa le utilizeze si a decis sa ia si un imprumut bancar mic, de vreo 7000 de euro, care sa-i asigure linistea financiara pentru cateva luni. Prima banca la care a apelat l-a tinut peste o luna cu dosarul "in asteptare", ca sa-i spuna in final ca nu poate primi imprumutul. Neoficial, Grigore a aflat de la amicul lui, angajat al respectivei banci, ca institutia de credit avea "interzis la creditare" codul CAEN pe care il avea Grigore. Ce nu mai stia Grigore, e ca 8 din 10 cereri de credit depuse de IMM-uri ca ale lui, sunt respinse de banci.
Guvernul aloca 15 milioane de lei pentru sprijinirea IMM-urilor Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, deblocarea sumei de 15 milioane lei, aferente lunii aprilie, pentru lansarea si derularea, in 2015, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Suma de 15 milioane de lei reprezinta a doua transa deblocata in 2015, din suma de 70 de milioane de lei retinuta conform Legii nr. 186/2014 a Bugetului de stat pe anul 2015, ce urmeaza sa fie repartizata de Guvern pe o perioada de sase luni, in mod esalonat, pentru programele destinate IMM-urilor. In luna martie a fost deblocata de catre Guvern suma de 10 milioane de lei.
De ce sa-ti listezi la bursa IMM-ul? Seful BVB: Pentru capitaluri si guvernanta corporativa Intreprinderile mici si mijlocii care reusesc sa se listeze pe burse de valori pot obtine astfel capital, dar si un sistem managerial mai performant bazat pe transparenta si guvernanta corporativa, a declarat directorul Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski, prezent la Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare de la Geneva.
O sursa de bani ignorata de firmele romanesti: unde si cum pot IMM-urile sa acceseze fondurile europene Orizont 2020 Intreprinderile mici si mijlocii au la dispozitie nu doar fondurile structurale si de coeziune, prin deja celebrele programe operationale de bani europeni deschise la nivel national, ci si granturi europene de la Bruxelles, mai putin accesate pana acum, din pacate, de catre firmele romanesti. HotNews - Startup Cafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene prezinta IMM-urilor romanesti oportunitatile de finantare din programul Horizon 2020, cel mai mare program de granturi europene pentru cercetare si inovare, de aproape 80 de miliarde de euro la nivelul intregii Uniuni Europene. IMM-urile romanesti pot cere bani europeni pentru ehnologii informationale, sanatate, energie, mediu, transport, socio-economie, socio-politic, agricultura, nanotehnologii si alte domenii.
Bani europeni pentru IMM-uri in noul POSDRU 2014-2020. Care sunt domeniile vizate Noul Program Operational Capital Uman (POCU), care inlocuieste POSDRU in perioada de programare 2014-2020, are alocati bani europeni si pentru antreprenori si pentru cei care vor sa intre in afaceri. POCU romanesc, aprobat de Comisia Europeana in 25 februarie, a fost lansat oficial, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene, insa nu se pot accesa banii europeni pana la aprobarea ghidurilor solicitantilor, care abia urmeaza sa fie scoase in consultare publica pana la finalul lunii iunie.
Achizitii publice: Mai putine contestatii de la firme, dar valoare mai mare a licitatiilor anulate, in 2014 fata de 2013 Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a anulat, anul trecut, licitatii in valoare estimata de 846,3 milioane de euro, in crestere cu 47% fata de 2013, in contextul in care numarul contestatiilor inregistrate s-a diminuat cu aproape 35%.
Finantari UE de cate 25.000 de euro pentru tineri care isi deschid o afacere, disponibile la CJ Ilfov. Unde si cum se fac inscrierile 40 de idei de afaceri initiate de tineri vor beneficia de finantari de cate 25.000 de euro, pana la sfarsitul anului 2015, printr-un proiect finantat din fonduri europene, derulat de Consiliul Judetean Ilfov, in parteneriat cu doua asociatii.
BMW a infiintat un accelerator de startup-uri BMW a anuntat lansarea unui program de sustinere a startup-urilor numit BMW Startup Garage, un "accelerator" destinat celor care vor dezvolte prototipuri auto sau concepte tehnologice ce ar putea fi utilizate de compania germana. Miscarea este una rara in industria europeana, iar BMW insista ca nu vrea inventatori buni, ci echipe bine sudate.
VIDEO Credite bancare pentru IMM-uri - mai ieftine si mai disponibile, prin instrumentele financiare europene Intreprinderile mici si mijlocii pot obtine credite bancare cu ajutorul unor instrumente financiare puse la dispozitie de Uniunea Europeana, prin Fondul European de Investitii si Banca Europeana pentru Investitii. Si pentru Cadrul Financiar Multianulal al UE 2014-2020, Comisia Europeana a pregatit IMM-urilor doua programe importante care sa faciliteze accesul la creditare, insa cadrul de implementare se mai discuta la Bucuresti. Guvernul vrea sa constituie o banca de dezvoltare pentru a oferi si intermedia instrumente financiare in vederea accelerarii si potentarii absorbtiei fondurilor UE si a investitiilor.