Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Linii telefonice anticoruptie si help desk pentru firmele care acceseaza fonduri europene. Descarca planul ministerului Ministerul Fondurilor Europene va deschide linii telefonice prin care firmele si alti beneficiari de fonduri europene sa ceara sprijin tehnic in accesarea banilor comunitari si sa-i reclame pe functionarii corupti din sistemul de absorbtie a finantarilor europene, se arata intr-un plan aprobat , miercuri, de MFE.
Envoy, startupul unui tanar canadian de origine romana, a primit o finantare de 15 milioane de dolari de la un fond american de investitii Startupul lui Larry Gadea, un tanar canadian de origine romana, a primit 15 milioane dolari finantare de la unul dintre cele mai mari si mai respectate fonduri de investitii din Statele Unite, Andreessen Horrowitz. Envoy, startupul romanului de 28 de ani, este un serviciu de inregistrare a vizitatorilor ce intra intr-o companie si functioneaza printr-o aplicatie de tableta sau de mobil.
Noi fonduri UE: Firmele mici si mijlocii din Romania vor putea lua 865 de milioane de euro prin noul Program regional Firmele mici si mijlocii din Romania vor avea la dispozitie 865 de milioane de euro din fonduri europene prin noul Program Operational Regional (POR) 2014-2020 al Romaniei, aprobat marti, de Comisia Europeana, la Bruxelles. Banii din POR se vor aduga altor surse de fonduri UE pentru aceste afaceri: Progranul de Capital Uman, cel de Competitivitate, Programul National de Dezvoltare Rurala.Vezi in text pentru ce vor primi IMM-urile noii bani europeni
S-a deschis sistemul online pentru banii din Programul START 2015 pentru firme Oamenii de afaceri aflati la inceput de drum pot accesa ajutoarele de minimis de la stat de pana la 120.000 de lei prin Programul START 2015, pentru care sistemul online de inscriere s-a deschis, luni, de la ora 10.00. Adresa web este indicata in interiorul articolului.
Se apropie finantarile europene de pana la 500.000 de euro pentru firmele care angajeaza tineri someri, in noul "POSDRU" 2014-2020. Descarca ghidul pus in consultare Firmele din Romania care angajeaza tineri someri vor putea accesa fonduri europene de pana la 500.000 de euro, in doua noi scheme de ajutoare de stat, pentru care Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica, vineri, Ghidul solicitantului. Ambele scheme sunt derulate in noul Program Operational Capital Uman 2014-2020, care inlocuieste vechiul POSDRU in noua perioada de programare a fondurilor europene. Firmele si alti stakeholderi sunt asteptati de Ministerul Fondurilor Europene sa transmita sugestiile pentru imbunatatirea documentatiei aferente schemelor POCU pana la data de 10.07.2015, pe de e-mail consultare.pocu@fonduri-ue.ro.
O companie de investitii britanica finanteaza antreprenori fara idei sau echipe Entrepreneur First, o companie de investitii de capital de risc din Londra, finanteaza tineri antreprenori pentru o perioada de trei luni, chiar daca nu au o idee de afacere bine definita sau o echipa. Al doilea pas, dupa cristalizarea unei idei de afaceri si a unei prime echipe, este finantarea cu 10.000 lire sterline pentru o noua perioada de trei luni.
Start la ajutoarele de stat de pana la 120.000 de lei pentru tinerii care fac afaceri. Descarca procedura si modelul planului de afaceri Statul ofera tinerilor oameni de afaceri aflati la inceput de drum ajutoare de minimis de pana la 120.000 de lei, prin programul START 2015, care asteapta cereri de finantare pe o aplicatie deschisa pe internet in perioada 22.06.2015 ora 10.00 - 01.07.2015 ora 20.00, potrivit Departamentului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii al Guvernului. Antreprenorii sunt asteptati sa se inscrie in program trimitand solicitarea acordului de principiu pentru finantare si planul de afaceri completat, pe site-ul www.aippimm.ro.
Firmele incep lupta pentru banii europeni de cercetare-dezvoltare - termene stranse Firmele trebuie sa inceapa inca din luna iunie 2015 competitia pentru fondurile europene din sectorul cercetarii si dezvoltarii in noul Program Operational Competitivitate 2014-2020, startup-urile fiind nevoite sa se grabeasca, potrivit Calendarului oficial anuntat, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene.
Credite de maximum 100.000 de lei pentru firme mici si mijlocii, fara garantii imobiliare Firmele mici si mijlocii cu cifra de afaceri sub 4 milioane de lei pot accesa credite de pana la 100.000 lei, pe o perioada de maximum 3 ani, fara sa fie nevoie de garantii imobiliare, a anuntat, vineri, Libra Internet Bank, care ofera acest serviciu.
VIDEO INTERVIU Oameni care au bani si-i investesc in startup-urile altora. Vezi ce se ascunde  in mintea lor si cum te evalueaza inainte sa-si duca mana la buzunar Dragos Rosca si Sergiu Negut sunt doi oameni de afaceri si manageri cu profil de business angels: investesc bani in firmele micilor antreprenori aflati la inceput de drum, se implica in managementul lor cu know-how si relatii, pentru ca in final sa le vanda in profit. StartupCafe va prezinta un interviu video si in format text mai pe larg in care investitorii explica ce vor de la un un atreprenor la inceput de drum pentru a investi in afacerea lui.
Fonduri UE: Ce cheltuieli pot fi facute din bani europeni 2014-2020 Guvernul a publicat in Monitorul Oficial conditiile de baza pentru care vor fi considerate eligibile la decontare din fonduri europene cheltuielile efectuate in proiectele derulate de firme si alti beneficiari prin Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune 2014-2020.
INTERVIU Cum arata fermierul roman care primeste credit pentru a-si finanta afacerea Fermierul roman care primeste bani cu imprumut pentru a-si finanta afacerile are macar 100 de hectare de teren, experienta in agricultura si nu are datorii mari, spune, intr-un interviu acordat StartUpCafe, bancherul Robert Rekkers, care conduce acum institutia financiara nebancara Agricover. El mentioneaza, insa, ca vrea sa scada la 50 de hectare pragul de la care sa le acorde fermierilor romani credite pentru afacerile lor.
In ce tari se gasesc cei mai optimisti antreprenori si cati dintre ei vor sa faca angajari - studiu Antreprenorii reprezinta principala sursa de noi locuri de munca, 47% dintre acestia planificand cresterea numarului de angajati in acest an, arata studiul EY Global job creation and youth entrepreneurship survey 2015.  Studiul analizeaza impactul pe care antreprenoriatul il are asupra pietei muncii si cuprinde raspunsurile a 2.345 de antreprenori privind planurile legate de cresterea fortei de munca. De asemenea, in cadrul studiului au fost chestionati 2.807 de tineri in legatura cu ambitiile lor antreprenoriale, iar rezultatul arata ca doua treimi dintre tineri (65%) doresc sa devina antreprenori pe parcursul carierei. Studiul arata si in ce tari antreprenorii au cea mai mare incredere in evolutia economiei.
Cum a sprijinit Guvernul IMM-urile. Curtea de Conturi: In 3 programe, finantarile de stat acordate s-au concentrat la 7% din firmele solicitante, in perioada 2011-2013 Curtea de Conturi critica transant guvernele Romaniei din perioada 2011-2013 pentru modul in care au gestionat programele de sprijinire a firmelor mici si mijlocii si a tinerilor antreprenori, din fonduri publice. In Raportul de audit privind performanta programelor bugetare pentru IMM-uri, Curtea de Conturi constata ca prea putine firme mici si mijlocii au putut beneficia de sprijinul de la stat, iar in trei programe statul a finantate doar un numar restrans de beneficiari, reprezentand doar 7% dintre solicitanti.
Banii europeni pentru afacerile mici si mijlocii in agricultura. Domeniile si sumele tintite de fermieri Fermierii romani cu afaceri mici si mijlocii au la dispozitie fonduri europene in diferite sectiuni ale noului Program National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020. StartupCafe s-a interesat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) cati bani sunt disponibili si pentru ce obiective in noul PNDR, comparativ cu vechiul program care se finalizeaza anul acesta.
Tinerii care vor sa inceapa afaceri in IT, asteptati la un program de mentorat si contacte cu investitorii Mici firme de IT sau echipe de tineri care vor sa intre in afaceri sunt asteptate sa se inscrie pana pe 29 mai la SprintPoint, un program de pre-accelerare in care tinerii antreprenori vor putea beneficia de sesiuni de mentorat si contacte cu potentiali investitori pentru demararea sau dezvoltare unor afaceri in domeniul tehnologiei informatiei.
Firmele mici incep lupta pentru 5-10 milioane de euro in urmatoarele 12 luni Investitii de circa 5-10 milioane de euro in total de la investitori individuali de tip business  angels vor fi scoase la bataie pentru firme mici din Romania, in urmatoarele 12 luni, datorita noii legi in domeniu, estimeaza oameni de afaceri care au contribuit la redactarea legii.
Credite de 20 de milioane de euro pentru IMM-uri, cu dobanda subventionata si garantii europene, in doi ani si jumatate, la o banca din Romania Intreprinderi mici si mijlocii din Romania au luat credite de la ProCredit Bank in valoarea totala de 20 milioane de euro, cu dobanda subventionata si garantii europene, prin instrumentul JEREMIE, din decembrie 2013 pana in prezent, a anuntat, luni, banca.
VIDEO Sistem pentru finantarea simultana a firmelor mici din mai multe surse de fonduri UE Ministerul Fondurilor Europene lucreaza la crearea unui sistem care sa faciliteze finantarea simultana a unor mici afaceri din mai multe programe sau axe de fonduri europene, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews, ministrul de resort, Marius Nica.
VIDEO Crowdfunding: Bani adunati de la "toata lumea", pe internet. Unde si cum se pot strange multifinantari in Romania O sursa de finantare tot mai folosita de micile firme in occident isi face simtita prezenta si in Romania. Crowdfunding-ul, sau multifinantarea, mai pe romaneste, se practica si la noi din ce in ce mai serios. Statul planuieste sa reglementeze aceasta metoda prin care firmele la inceput de drum pot obtine fonduri pe principiul "cate putin de la cat mai multi". Prin crowdfunding, un antreprenor cere bani de la un numar cat mai mare de persoane fizice sau firme pentru realizarea unui proiect bine definit. Pentru a ajunge la un numar mare de potentiali investitori, antreprenorul care apeleaza la crowdfunding are la dispozitie platforme specializate pe internet.