Proiect sprijinit de :

Parteneri:
Credite de maximum 100.000 de lei pentru firme mici si mijlocii, fara garantii imobiliare Firmele mici si mijlocii cu cifra de afaceri sub 4 milioane de lei pot accesa credite de pana la 100.000 lei, pe o perioada de maximum 3 ani, fara sa fie nevoie de garantii imobiliare, a anuntat, vineri, Libra Internet Bank, care ofera acest serviciu.
VIDEO INTERVIU Oameni care au bani si-i investesc in startup-urile altora. Vezi ce se ascunde  in mintea lor si cum te evalueaza inainte sa-si duca mana la buzunar Dragos Rosca si Sergiu Negut sunt doi oameni de afaceri si manageri cu profil de business angels: investesc bani in firmele micilor antreprenori aflati la inceput de drum, se implica in managementul lor cu know-how si relatii, pentru ca in final sa le vanda in profit. StartupCafe va prezinta un interviu video si in format text mai pe larg in care investitorii explica ce vor de la un un atreprenor la inceput de drum pentru a investi in afacerea lui.
Fonduri UE: Ce cheltuieli pot fi facute din bani europeni 2014-2020 Guvernul a publicat in Monitorul Oficial conditiile de baza pentru care vor fi considerate eligibile la decontare din fonduri europene cheltuielile efectuate in proiectele derulate de firme si alti beneficiari prin Fondul european de dezvoltare regionala, Fondul social european si Fondul de coeziune 2014-2020.
INTERVIU Cum arata fermierul roman care primeste credit pentru a-si finanta afacerea Fermierul roman care primeste bani cu imprumut pentru a-si finanta afacerile are macar 100 de hectare de teren, experienta in agricultura si nu are datorii mari, spune, intr-un interviu acordat StartUpCafe, bancherul Robert Rekkers, care conduce acum institutia financiara nebancara Agricover. El mentioneaza, insa, ca vrea sa scada la 50 de hectare pragul de la care sa le acorde fermierilor romani credite pentru afacerile lor.
In ce tari se gasesc cei mai optimisti antreprenori si cati dintre ei vor sa faca angajari - studiu Antreprenorii reprezinta principala sursa de noi locuri de munca, 47% dintre acestia planificand cresterea numarului de angajati in acest an, arata studiul EY Global job creation and youth entrepreneurship survey 2015.  Studiul analizeaza impactul pe care antreprenoriatul il are asupra pietei muncii si cuprinde raspunsurile a 2.345 de antreprenori privind planurile legate de cresterea fortei de munca. De asemenea, in cadrul studiului au fost chestionati 2.807 de tineri in legatura cu ambitiile lor antreprenoriale, iar rezultatul arata ca doua treimi dintre tineri (65%) doresc sa devina antreprenori pe parcursul carierei. Studiul arata si in ce tari antreprenorii au cea mai mare incredere in evolutia economiei.
Cum a sprijinit Guvernul IMM-urile. Curtea de Conturi: In 3 programe, finantarile de stat acordate s-au concentrat la 7% din firmele solicitante, in perioada 2011-2013 Curtea de Conturi critica transant guvernele Romaniei din perioada 2011-2013 pentru modul in care au gestionat programele de sprijinire a firmelor mici si mijlocii si a tinerilor antreprenori, din fonduri publice. In Raportul de audit privind performanta programelor bugetare pentru IMM-uri, Curtea de Conturi constata ca prea putine firme mici si mijlocii au putut beneficia de sprijinul de la stat, iar in trei programe statul a finantate doar un numar restrans de beneficiari, reprezentand doar 7% dintre solicitanti.
Banii europeni pentru afacerile mici si mijlocii in agricultura. Domeniile si sumele tintite de fermieri Fermierii romani cu afaceri mici si mijlocii au la dispozitie fonduri europene in diferite sectiuni ale noului Program National pentru Dezvoltare Rurala 2014-2020. StartupCafe s-a interesat la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) cati bani sunt disponibili si pentru ce obiective in noul PNDR, comparativ cu vechiul program care se finalizeaza anul acesta.
Tinerii care vor sa inceapa afaceri in IT, asteptati la un program de mentorat si contacte cu investitorii Mici firme de IT sau echipe de tineri care vor sa intre in afaceri sunt asteptate sa se inscrie pana pe 29 mai la SprintPoint, un program de pre-accelerare in care tinerii antreprenori vor putea beneficia de sesiuni de mentorat si contacte cu potentiali investitori pentru demararea sau dezvoltare unor afaceri in domeniul tehnologiei informatiei.
Firmele mici incep lupta pentru 5-10 milioane de euro in urmatoarele 12 luni Investitii de circa 5-10 milioane de euro in total de la investitori individuali de tip business  angels vor fi scoase la bataie pentru firme mici din Romania, in urmatoarele 12 luni, datorita noii legi in domeniu, estimeaza oameni de afaceri care au contribuit la redactarea legii.
Credite de 20 de milioane de euro pentru IMM-uri, cu dobanda subventionata si garantii europene, in doi ani si jumatate, la o banca din Romania Intreprinderi mici si mijlocii din Romania au luat credite de la ProCredit Bank in valoarea totala de 20 milioane de euro, cu dobanda subventionata si garantii europene, prin instrumentul JEREMIE, din decembrie 2013 pana in prezent, a anuntat, luni, banca.
VIDEO Sistem pentru finantarea simultana a firmelor mici din mai multe surse de fonduri UE Ministerul Fondurilor Europene lucreaza la crearea unui sistem care sa faciliteze finantarea simultana a unor mici afaceri din mai multe programe sau axe de fonduri europene, a declarat, intr-un interviu acordat HotNews, ministrul de resort, Marius Nica.
VIDEO Crowdfunding: Bani adunati de la "toata lumea", pe internet. Unde si cum se pot strange multifinantari in Romania O sursa de finantare tot mai folosita de micile firme in occident isi face simtita prezenta si in Romania. Crowdfunding-ul, sau multifinantarea, mai pe romaneste, se practica si la noi din ce in ce mai serios. Statul planuieste sa reglementeze aceasta metoda prin care firmele la inceput de drum pot obtine fonduri pe principiul "cate putin de la cat mai multi". Prin crowdfunding, un antreprenor cere bani de la un numar cat mai mare de persoane fizice sau firme pentru realizarea unui proiect bine definit. Pentru a ajunge la un numar mare de potentiali investitori, antreprenorul care apeleaza la crowdfunding are la dispozitie platforme specializate pe internet.
INFOGRAFICE Ai firma si vrei sa iei fonduri europene. 6 pasi esentiali Firmele mici si mijlocii vor putea sa obtina fonduri europene pentru finantarea unor idei inovatoare, prin noul Program Operatinal Competitivitate (POC) 2014-2020, care pune la dispozitie in total 1,32 miliarde de euro. HotNews - Start-up Cafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE) prezinta oamenilor de afaceri 6 pasi prin care vor putea accesa fondurile europene in noul PO Competitivitate.
Legea care faciliteaza investitiile business angels in firme mici, adoptata de Parlament. Noile prevederi Persoanele care vor investi intre 3.000 si 200.000 de euro in microintreprinderi si inreprinderi mici vor beneficia de anumite facilitati fiscale, potrivit noii legi pentru stimularea investitorilor individuali "business angels", adoptate miercuri de Parlament. Legea a fost aprobata de Camera Deputatilor, ca for decizional, cu 265  de voturi pentru, unul impotriva si 4 abtineri, dupa 7 luni de la promovarea proiectului de catre Guvern.
Finantari de cate 10.000 de euro si training antreprenorial, pentru romani care vor sa-si deschida o afacere 40 de persoane din regiunile Bucuresti-Ilfov si Sud-Vest Oltenia vor primi finantari de cate 10.000 de euro fiecare si indrumare antreprenoriala pentru a-si deshide afaceri, intr-un proiect  finantat cu fonduri europene, demarat, miercuri, de OTP Consulting si Universitatea Politehnica Bucuresti.
Avem idei de afaceri, pornim un startup. Dar ne putem baza pe banci? Grigore e un fost profesor de informatica din Dambovita, care si-a facut o firma de publicitate. Omul stia sa lucreze bine in cateva programe de grafica si, decat sa predea unor elevi dezinteresati pentru 1200 de lei lunar, a discutat cu cativa oameni de afaceri locali care i-au promis sprijinul, mai exact ca ii vor asigura mici comenzi. Asa incat Grigore si-a cumparat un computer nou nout, cu o placa grafica de invidiat, licente pentru programele pe care urma sa le utilizeze si a decis sa ia si un imprumut bancar mic, de vreo 7000 de euro, care sa-i asigure linistea financiara pentru cateva luni. Prima banca la care a apelat l-a tinut peste o luna cu dosarul "in asteptare", ca sa-i spuna in final ca nu poate primi imprumutul. Neoficial, Grigore a aflat de la amicul lui, angajat al respectivei banci, ca institutia de credit avea "interzis la creditare" codul CAEN pe care il avea Grigore. Ce nu mai stia Grigore, e ca 8 din 10 cereri de credit depuse de IMM-uri ca ale lui, sunt respinse de banci.
Guvernul aloca 15 milioane de lei pentru sprijinirea IMM-urilor Guvernul a aprobat, printr-un Memorandum, deblocarea sumei de 15 milioane lei, aferente lunii aprilie, pentru lansarea si derularea, in 2015, a programelor finantate anual de la bugetul de stat in scopul sprijinirii sectorului intreprinderilor mici si mijlocii. Suma de 15 milioane de lei reprezinta a doua transa deblocata in 2015, din suma de 70 de milioane de lei retinuta conform Legii nr. 186/2014 a Bugetului de stat pe anul 2015, ce urmeaza sa fie repartizata de Guvern pe o perioada de sase luni, in mod esalonat, pentru programele destinate IMM-urilor. In luna martie a fost deblocata de catre Guvern suma de 10 milioane de lei.
De ce sa-ti listezi la bursa IMM-ul? Seful BVB: Pentru capitaluri si guvernanta corporativa Intreprinderile mici si mijlocii care reusesc sa se listeze pe burse de valori pot obtine astfel capital, dar si un sistem managerial mai performant bazat pe transparenta si guvernanta corporativa, a declarat directorul Bursei de Valori Bucuresti, Ludwik Sobolewski, prezent la Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare de la Geneva.
O sursa de bani ignorata de firmele romanesti: unde si cum pot IMM-urile sa acceseze fondurile europene Orizont 2020 Intreprinderile mici si mijlocii au la dispozitie nu doar fondurile structurale si de coeziune, prin deja celebrele programe operationale de bani europeni deschise la nivel national, ci si granturi europene de la Bruxelles, mai putin accesate pana acum, din pacate, de catre firmele romanesti. HotNews - Startup Cafe si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene prezinta IMM-urilor romanesti oportunitatile de finantare din programul Horizon 2020, cel mai mare program de granturi europene pentru cercetare si inovare, de aproape 80 de miliarde de euro la nivelul intregii Uniuni Europene. IMM-urile romanesti pot cere bani europeni pentru ehnologii informationale, sanatate, energie, mediu, transport, socio-economie, socio-politic, agricultura, nanotehnologii si alte domenii.
Bani europeni pentru IMM-uri in noul POSDRU 2014-2020. Care sunt domeniile vizate Noul Program Operational Capital Uman (POCU), care inlocuieste POSDRU in perioada de programare 2014-2020, are alocati bani europeni si pentru antreprenori si pentru cei care vor sa intre in afaceri. POCU romanesc, aprobat de Comisia Europeana in 25 februarie, a fost lansat oficial, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene, insa nu se pot accesa banii europeni pana la aprobarea ghidurilor solicitantilor, care abia urmeaza sa fie scoase in consultare publica pana la finalul lunii iunie.