Claudiu Zamfir

Rezultate TVA Split: Mai puțin de unu la mie, rata de opțiune în aproape 3 săptămâni

Thumbnail

Mai puțin de unu la mie dintre firmele și ceilalți contribuabili înregistrați în scopuri de TVA din România au trecut voluntar la sistemul plății defalcate a taxei pe valoare adăugată, în primele 19 zile de la intrarea în vigoare a TVA split opțional, potrivit datelor oficiale comunicate de Agenția Națională de Administrare Fiscală, la solicitarea StartupCafe.ro.

Conform datelor ANAF, la data de 19 octombrie 2017, situația era următoarea:

  • numărul contribuabililor înregistrați în scopuri de TVA: 390.130 ,
  • numărul firmelor înregistrate în scop de TVA controlate de stat sau în care statul are o participație: 1.751,
  • Numărul firmelor cu capital privat înregistrate în scopuri de TVA: 343.253,
  • 304 contribuabili aplică plata defalcată a TVA .

Potrivit ordonanței 23/2017, în forma sa actuală,  de la 1 octombrie 2017 firmele plătitoare de TVA pot opta pentru plata defalcată a taxei, iar de la 1 ianuaroe 2018 urmează ca TVA Split să fie obligatoriu, dacă nu se va modifica nimic.

În actuala formă a ordonanței, firmele care optează pentru TVA split înaite de a fi obligate vor primi facilități fiscale constând în reducerea cu 5% a impozitului pe profit/venitul microîntreprinderii, precum și de anularea sau amânarea la plată a penalităţilor de întârziere aferente unor obligaţii fiscale principale reprezentând TVA restante la 30 septembrie 2017, inclusiv.

Antreprenorii români și mai ales cei cu firme mici și mijlocii (IMM) au criticat dur obligativitatea trecerii la sistemul Split TVA.

În urma protestelor patronilor, premierul Mihai Tudose a anunțat că ordonanța prin care s-a introdus TVA split va fi modificată prin amendamente în Parlament, astfel încât măsura nu va mai fi obligatorie pentru toate firmele.

"Au început nuanțările în urma discuțiilor cu patronatele - unele observații ale patronatelor sunt corecte - și, pentru a scurta, cumva, din procedura legislativă, vor fi sub formă de amendamente la Senat. Am spus, cred că ar fi bine ca luni să ni le prezinte ministrul pe larg.

Pot să vă dau câteva elemente: nu va mai fi obligatoriu pentru toată lumea ci, în principiu, pentru firmele care intră în insolvență, în faliment sau firmele cu istoric fiscal nu foarte coerent, adică cu două-trei-patru întârzieri la TVA.

Va fi și un sistem de premiere, încercăm să îl fixăm și va fi anunțat la momentul depunerii amendamentelor", a declarat Mihai Tudose, citat de HotNews.ro.

Citește și:

Parallax

Vizualizari
774
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri