Claudiu Zamfir

Start-Up Nation. Laufer: Avem o problemă la Fondul de contragarantare

Thumbnail

Dosarele depuse în programul Start Up Nation 2017, care s-au calificat la finanțare prin credit-punte, se confruntă cu o problemă în procesul de aprobare de la Fondul Român de Contragarantare (FRC), a recunoscut, vineri, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, care a dat asigurări că se lucrează la rezolvarea situației.

Într-o conferință de presă, el a dat asgurări că implementarea programului de finanțare, ediția 2017, este în termen și a explicat că s-au rezolvat anumite blocaje de la Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM, însă persistă problema de la Fondul Român de Contragarantare, ambele instituții financiare de stat fiind implicate în procesul de creditare a firmelor din Start-Up Nation.

„Am avut cîteva discuții foarte bune cu Fondul de Garantare și s-a deblocat situația acolo, pentru că acolo au apărut într-adevăr câteva blocaje pentru creditele-punte și acest lucru a dus la o întârziere a acelor credite-punte. Acum Fondul de Garantare a început să se miște foarte bine în acest sens. Mai avem o problemă mică la Contragarantare, mi-au promis că, începând de săptămâna trecută, urma să dedice o echipă pentru Start-Up Nation și o să vedem în cel mai scurt timp o deblocare și a situației de acolo” - a spus Laufer.

Cele două fonduri de stat sunt sub controlul Ministerului Finanțelor Publice.

De asemenea, ministrul Laufer susține că  în programul de finanțare a afacerilor private cu bani de la stat „există o situație mult mai bună de la 1 ianuarie 2018, au început să vină sute de dosare, avem sute de certificări și am început să plătim sute de cereri”.

Reamintim că în programul Start Up Nation, anul trecit circa 19.200 de firme mici și mijlocii au depus cereri de finanțare pentru granturi de la stat de maximum 200.000 de lei (circa 43.000 euro) fiecare. Dintre acestea, au fost verificate 10.000 de planuri de afaceri, care aveau punctaje cu șanse la finanțare. În urma verificărilor, au fost respinse 1.469 de firme, iar 8.470 de firme au semnat contracte de finanțare cu statul, pentru a putea face investițiile și a primi ulterior banii de la stat.

Potrivit lui Ilan Laufer, până în data de 19 ianuarie 2018, situația programului Start-Up Nation ediția 2017 ar fi următoarea:

  • „Au fost depuse 807 deconturi (din partea firmelor beneficiare - n.r.) în cadrul programului Start-up Nation, deci sub 10% dintre beneficiari. Mulți urmează să vină (...).
  • Dintre acestea, 407 au fost aprobate deja de către agenții.
  • Dintre acestea au fost transmise și plătite 290, iar 117 sunt în certificări de cheltuieli.
  • Se întâmplă să nu primim dosarul de decont complet și atunci cerem clarificări, tocmai nedorind să ajungem în situația în care să respingem sau să tăiem anumite cheltuieli. Avem deja sute de certificări în acest moment și avem sute de ceritificări programate”.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a susținut că în acest moment cererile de plată depuse sunt fie plătite, fie se află în termenul legal pentru a fi plătite.

Termenul pentru finalizarea implementării programului Start Up Nation, ediția 2017, este 29  septembrie 2018, conform procedurii oficiale.

„Situația implementării programului este în graficul stabilit inițial prin procedura de implementare, neexistând întârzieri. Personalul agențiilor și a instituțiilor de credit partenere sunt implicate în rezlvarea tuturor cererilor de decont depuse” - a dat Laufer asigurări.

Reamintim că o serie întreagă de antreprenori care s-au calificat la finanțare s-au plâns de avansul greoi al procedurilor, pe partea de credite-punte.

Citește mai multe despre programul Start-Up Nation:

Parallax

Vizualizari
3293
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri