CZ

Contestații pentru fondurile de max. 100.000 Euro de la stat pentru făbricuțe private

Thumbnail

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, prin Direcția de Antreprenoriat și Programe pentru IMM, a început, de miercuri, 25 octombrie 2017, să trimită scrisorile de respingere unor firme aplicante în Programul Microindustrializare 2017, prin care statul spune că oferă fonduri nerambursabile de maximum 450.000 de lei (aproape 100.000 de euro) unor mici fabrici private, aceastea putând să depună contestații.

Scrisorile de respingere, care le vor fi transmise firmelor pe e-mail, vor conține și motivele care au condus la respingere în cadrul Programului naţional multianual de microindustrializare.

Rugăm aplicanții să verifice adresele de e-mail de corespondență menționate în cadrul planurilor de afaceri electronice atât în rubrica de inbox cât și cea de spam. Menționăm că termenul de contestare a respingerii este de 10 zile din momentul transmiterii scrisorii de respingere” - subliniază ministerul, într-un anunț oficial.

Potrivit sursei citate, contestaţia se formulează în scris şi va cuprinde:

-        datele de identificare a operatorului economic;

-        obiectul contestaţiei, motivele de fapt şi de drept şi dovezile pe care se întemeiază;

-        semnătura reprezentantului legal.

Termenul de soluţionare este de 10  zile de la data primirii contestaţiei.

Alocaţia financiară nerambursabilă (AFN) prevăzută pentru firmele selectate în programul Microindustrializare este de maximum 450.000 de lei pe beneficiar. Suma ar urma să acopere cel mult  90% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului, în limita valorilor maxime prevăzute pentru fiecare cheltuială eligibilă.

Astfel, antreprenorul va trebui să suporte în final o contribuţie proprie de minim 10% din valoarea cheltuielilor eligibile aferente proiectului. De asemenea, taxa e valoarea adăugată la înreaga valoare a proiectului va fi suportată de beneficiar (cu posibilitate de a o deduce, dacă are cod de TVA).

De asemenea, beneficiarul selectat efectuează cheltuielile, iar statul îi decontează ulterior costrurile  eligibile, în limita ajutorului nerambursabil obținut în program. Antreprenorii vor putea lua și credite de la bănci partenere în program, cu garanții, iar comisionul către Fondul de Garantare va putea fi decontat din program, dacă este prevăzut în planul de afaceri.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2017, aprobat prin Legea nr. 6/2017  a Bugetului de Stat pe anul 2017, este de 74.359.000 lei.

În perioada 21 august 2017 - 1 septembrie 2017, în programul Microindustrializare au depus dosare 933 de aplicații, din care 188 de planuri de afaceri au intrat pe locuri care prind bani din bugetul alocat.

Potrivit datelor Ministerului pentru Mediul de Afaceri, 232 de aplicanți au avut punctaj maxim, de 100 p, la evaluarea automată a planurilor de afaceri, ceea ce înseamnă că primii 188 dintre ei s-au clasat pe locurile finanțabile, iar 44 de aplicanți cu unctaj maxim rămân în așteptare. Prin urmare, cei cu mai puțin de 100 de puncte NU vor primi finanțare.

Vârsta medie a antreprenorilor care s-au înscris la Microindustrializare 2017 este de 45,7 ani, 72,94% fiind bărbați.

Parallax

Vizualizari
1071
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri