Daniel Szekely

Întreb BT. Întâlnire online: Credite pentru IMM-uri, în 2018. Întâlnirea s-a încheiat. Citește răspunsurile la finalul articolului!

Thumbnail

Doi specialiști în credite pentru IMM de la Banca Transilvania răspund vineri, 15 decembrie 2017, de la ora 12.00 la întrebări puse de cititorii StartupCafe.ro, la o nouă întâlnire online ”Întreb BT”, pe tema creditelor pentru intreprinderi mici și mijlocii - IMM.

UPDATE: Întâlnirea s-a încheiat. Citește răspunsurile la finalul articolului!

Invitați la întâlnirea online ”Întreb BT”: 

  • Daniel Szekely - Director Coordonator, Directia IMM&Microbusiness. Daniel are o experiență de peste 16 ani în domeniul bancar, din care 13 ani în Banca Transilvania. Din 2005, coordonează întreaga linie de business dedicată clientilor IMM& Microbusiness, fiind responsabil de identificarea de noi oportunități și dezvoltarea produselor bancare adaptate nevoilor acestui segment de piață.

    Marsela Petreus – Director Credite IMM&Microbusiness. Marsela are peste 18 ani de experiență în Banca Transilvania. Coordonează activitatea de creditare a clienților IMM& Microbusiness și este responsabilă de crearea și dezvoltarea de noi produse de finanțare, adaptate la nevoile acestor clienti.

Cei doi specialiști BT răspund la întrebări pe următoarele teme, legate de creditarea IMM-urilor:

  • Creditele pentru afaceri mici și mijlocii, în 2018

  • Planificarea creditării, la începutul unui nou an de business

  • Când este cel mai bun moment să iei un credit pentru afacerea ta

  • Ce tip de credit ți se potrivește cel mai bine, în funcție de nevoile afacerii tale: pentru investiții, capital de lucru etc.

  • Ce tip de garanții poți să aduci?

ATENȚIE: Puteți adresa întrebări scrise, folosind formularul de comentarii de la finalul articolului până vineri 15 decembrie 2017, ora 12.00, precum și în timpul întâlnirii online, în intervalul 12.00 -13.00.

  • Pentru a putea adăuga întrebări în formularul de comentarii, trebuie să vă logați ca utilizator, cu e-mail și parolă.

  • Dacă nu aveți cont de utilizator, puteți crea unul cu o adresă validă de e-mail.

  • Vă rugăm să adresați numai întrebări legate de tema întâlnirii on-line.

  • Vom accepta doar comentariile și întrebările care respectă tema întâlnirii și care conțin un limbaj decent.

Specialiștii Băncii Transilvania răspund în scris, la comentarii, imediat după fiecare întrebare, în ordinea postarii întrebărilor.

Întreb BT este o serie de întâlniri online săptămânale, realizată de StartupCafe.ro  în parteneriat cu Banca Transilvania, destinată antreprenorilor cu firme mici și mijlocii interesați de instrumente de creditare pentru dezvoltarea afacerilor.

Dacă doriți să primiți răspunsul la întrebare și pe email - sau aveți întrebări și după încheierea întâlnirii -, bifați căsuța ”Vreau răspuns de la autor”

Parallax

Vizualizari
2246
Conţinut
Parerea ta despre articol
2.94
Just for testing :

interaction: 4.09

popularity: 2.5

publishing: 3.22

expertise: 1.67

rating: 2.94

Finanțare bancară
Director Coordonator, Directia IMM&Microbusiness, Banca Transilvania. Daniel coordoneaza linia de business dedicată clienților IMM&Microbusiness.
Articole publicate : 1
Adauga comentariu
poza de profil
Buna ziua, am un business care se bazeaza pe investitii in tehnologie audio video. Puteti va rog sa imi spuneti daca aveti produse de creditare pentru echipamente audio-video la care garantia sa fie reprezentata de bunurile achizitionate?
Daniel
Szekely - Banca Transilvania
Buna ziua si va multumim pentru intrebare!
Din pacate nu avem credite de investitii special destinate achizitionarii de echipamente audio-video. Insa avem credite de investitii care se pot acorda pe o perioada de timp de pana la 5 ani sau chiar mai mult in unele situatii, credite care pot fi utilizate evident si pentru achizitia de echipamente audio-video.

Ceea ce dorim sa va spunem este ca, in mod normal, nu tipul garantiei este cel care primeaza in evaluarea oportunitatii acordarii unui credit, ci situatia financiara a companiei Dumneavoastra, strategia ei de dezvoltare, capacitatea de rambursare a creditului solicitat.

Va multumim si va asteptam la oricare dintre sediile Bancii Transilvania pentru a intra in detalii legat de proiectul Dumneavoastra investitional.
poza de profil
Vlad
Moscovici
Buna ziua, am deschis anul acesta un mic atelier de mobilier. Avem ceva clienti dar afacerea inca nu s-a stabilizat, avem ceva incasari dar merge destul de greu. Am discutat cu asociatul meu sa luam ceva echipamente (masina de cantuit, eventual un CNC) dar sunt doua mari chestiuni care nu ne sunt clare:
-cum vor evolua dobanzile, avand in vedere cum a crescut rata ROBOR si inflatia
-un cnc este destul de scump, daca luam unul nou. Banca ar credita si echipamente SH?
Ce puteti sa ne spuneti despre aceste lucruri? Multumim!
Daniel
Szekely - Banca Transilvania
Buna ziua,
In primul rand, va felicitam pentru ca ati devenit antreprenor! Suntem convinsi ca investitia pe care o aveti in vedere va genera o capacitate de productie pentru care deja ati identificat o serie de clienti.

1. Evolutia dobanzilor este intradevar un aspect extrem de important in planificarea cheltuielilor, in cash-flow-ul previzionat. Semnalele sunt clar de crestere a dobanzilor interbancare, considerand si comentariile recente ale reprezentantilor BNR. Insa nivelul la care acesta va creste intr-un orizont de timp de 1 sau 2 ani este greu de estimat. Pe termen scurt nu ne asteptam la o crestere accelerata.

2. Banca crediteaza si echipamente utilizate. Atat timp cat va serveste scopului si produce valoare adaugata, putem fara nicio problema finanta.

Va multumim si va asteptam la BT pentru a duce discutia intr-o zona concreta.
Va dorim succes!
poza de profil
Lorena
Vasile
Buna ziua,
Am o afacere ce se axeaza pe productie si vanzare de lenjerie intima unicat. Este mica si la inceput de drum. Care sunt conditiile pentru a ma califica pentru un credit? Ce suma as putea obtine si in ce conditii - care este dobanda, ce garantii trebuie sa aduc? Dar mai important, au bancile suficienta incredere sa ma finanteze?
Va multumesc!
Daniel
Szekely - Banca Transilvania
Buna ziua si felicitari pentru afacerea Dvs.!
Am dori sa va dam raspunsuri cat se poate de concrete, dar neavand informatii legate de afacerea Dvs. va putem spune urmatoarele:

1. In primul rand ar trebui sa stim nevoia Dvs. Aveti nevoie de fonduri pentru desfasurarea activitatii curente sau pentru a face investitii? Banuim ca aveti un mic plan de afaceri. Sa nu ne intelegeti gresit, nu ne dorim un plan de afaceri de zeci de pagini, ne dorim doar sa avem o descriere cat mai completa a planurilor Dvs. de desfasurare a activitatii sau/si de dezvoltare a activitatii pe care o desfasurati.

2. Suma creditului se determina in functie de marimea afacerii si de nevoile acesteia. Nu exista o suma maxima. Dar valoarea creditului va trebui sa aiba in vedere capacitatea de rambursare generata de catre afacerea Dvs. Adica suma de bani lunara pe care o puteti aloca rambursarii unui astfel de credit.

3. Dobanda depinde de tipul creditului/durata de acordare si situatia financiara a firmei. Ca si regula generala, dobanda pe care o veti plati pentru un credit va fi compusa din indicele ROBOR (6M), la care se adauga o marja.

Banca Transilvania desfasoara o promotie denumita "Investeste Romaneste", prin care oferim cea mai mica dobanda posibila, adica ROBOR(6M)+2,5%pe an - adica cca. 4,8% pe an. Aceasta promotie este destinata tuturor celor care doresc sa angajeze un credit pentru a investi in produse fabricate in Romania.

4. In ceea ce priveste garantiile, primul lucru pe care il vom cere de la Dvs. va fi sa garantati in nume propriu pentru creditul angajat de companie.
E important pentru banca sa stie ca si proprietarul afacerii are incredere deplina in business-ul desfasurat. In afara de aceasta garantie, se vor putea lua in considerare multiple posibilitati de garantare, care includ echipamente, utilaje, imobile , precum si garantia Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Va asteptam la Banca Transilvania pentru a relua discutiile cu privire la dezvoltarea business-ului Dvs.
Va dorim succes!
poza de profil
Adrian
Mihailescu
Buna ziua,
Am, impreuna cu un prieten, un proiect aprobat pt. finantare. Tocmai am primit notificarea de la AFIR, pe 06 dec 2017. Este vorba de infiintarea unei plantaii, submasura 4.1.a, proiect derulat prin PNDR etc(putem discuta detalii, dar nu e cazul aici). Ne intereseaza un produs(credit/linie de credit) pt cofinantarea investitiei, respectiv 10% din valoarea proiectului(iarasi nu cred ca este cazul sa detaliem aici sume dar oricum nu este o valoare de speriat). Mentionez ca SRL-ul a fost infiintat in 2015 special in acest scop, nu are deci alte activitati, deci nu putem vorbi de o cifra de afaceri sau profit...
va multumesc,
Daniel
Szekely - Banca Transilvania
Buna ziua,
Avem produse de credit special destinate cofinantarii acestor tipuri de proiecte. Avem chiar si un departament specializat pe proiecte de acest gen.

Dacă sunteți de acord, gazdele noastre de la StartupCafe ne pot oferi datele Dvs. (email) si va vom contacta pentru o discutie concreta pe tema propunerii Dvs.

Mă puteți contacta și direct, folosind butonul de contact din profil (profilul este afișat imediat la finalul acestui articol) și îmi puteți oferi mai multe detalii pe chat-ul privat de pe StartupCafe
Va multumim si va dorim succes!
poza de profil
Adrian
Mihailescu
va multumesc pt. raspuns,
nu stiu daca aici trebuie raspuns! Oricum, sunt de acord sa folositi datele de contact pentru a lua legatura.
o zi buna
poza de profil
Ovidiu D.
Popica
Salut, Adrian! Îi vom transmite lui Daniel adresa de email cu care ești înregistrat pe Startupcafe.ro ca să te poată contactat direct. Mulțumim pentru participare!
poza de profil
Marius
Sandulescu
Va rog sa-mi spuneti daca dumneavoastra acordati credite pentru un IMM infiintat de mai putin de 12 luni. Daca da, de ce tineti cont? Ce trebuie sa fac ca sa conving banca sa ma sustina? Si mai important, cat de mult m-ar costa?
Marsela
Petreus - Banca Transilvania
Buna ziua ,
Pentru companiile aflate la inceput de drum Banca Transilvania a infiintat BTMic, companie care abordeaza nevoile de finantare in sistem de microfinantare, adica avand posibilitatea sa ia in considerare la evaluarea proiectului propus spre co-finantare atat perspectivele business-ului desfasurat , cat si modul in care finantele proprii se intrepatrund cu cele ale companiei in sensul sustinerii acesteia.

Chiar si banca finanteaza aceste companii, in baza evaluarii planului de afaceri si a potentialului de generare de venituri.

Sustinerea oricareia dintre aceste institutii financiare depinde de:
- modul in care reusiti sa transmiteti faptul ca aveti cunostinte cat mai aprofundate despre domeniul in care va lansati,
- ce calcule v-ati facut privind resursele de care dispuneti si privind resursele de care aveti nevoie, precum si privind modul in care le veti utiliza.

In final este foarte important si sa demonstrati faptul ca sunteti increzator in succesul afacerii si aveti si Dvs. o contributie proprie la efortul de lansare.

Costul creditului depinde de tipul acestuia ( capital de lucru sau credit de investitii).
Va asteptam la oricare dintre sediile noastre in vederea discutarii detaliate a planurilor Dvs. de accesare a unui credit.
Va dorim mult succes!
poza de profil
Daniel
Onescu
Care sunt cele mai importante criterii pe care bancile le iau in considerare la analiza unui dosar de credit?
Daniel
Szekely - Banca Transilvania
Buna ziua,
Cel mai important criteriu in analiza acordarii unui credit este antreprenorul insusi:
- pregatirea si experienta acestuia,
- modul in care a formulat strategia de dezvoltare a business-ului,
- cum este antreprenorul pregatit cu planuri de rezerva pentru eventualele evolutii nefavorabile in activitatea desfasurata.

Apoi luam in considerare:
-domeniul de activitate si perspectivele de dezvoltare ale acestuia;
- in ce mod afacerea se diferentiaza de concurenta, de ce segmentul de clienti vizat ar alege aceasta oferta;
- care sunt riscurile pe care este posibil sa le intampine acest business;
- dimensiunea financiara a afacerii, profitabilitatea, proiectiile de cash-flow;
- furnizorii si clientii afacerii.

Si nu in ultimul rand consideram istoricul relatiei dintre antreprenor si banca, mai ales in cazul in care au existat si credite angajate in trecut.

Acestea sunt doar cateva, dintre cele mai importante, aspecte ale analizei de credit.
Va multumim pentru intrebare si va dorim succes!
poza de profil
Razvan
Dumitru
Buna ziua,

Am o mica afacere cu produse de birotica si papetarie, inceputa anul trecut. Lucrurile nu au mers grozav si estimam ca in primele luni ale anului viitor, vom avea foarte putine lichiditati. Daca iau un imprumut, oare as putea sa folosesc o parte din bani si pentru a plati salariile in ianuarie-februarie? Ce tip de credit ar trebui sa accesez pentru asta?
Marsela
Petreus - Banca Transilvania
Buna ziua,
In primul rand felicitari pentru ideea de a fi antreprenor ! Nu trebuie sa va descurajati daca anul acesta lucrurile nu au mers asa cum v-ati asteptat.

Va recomandam sa va ganditi la ce ati putea sa faceti, unde ar trebui sa insistati, ce ar fi bine sa schimbati pentru viitor. Pentru lipsa temporara de lichiditati puteti accesa produse de credit precum : credit de nevoi temporare, scontare 100%, chiar si produse de factoring.

Daca insa estimati ca aceasta nevoie nu se va resimti doar pentru lunile de inceput ale anului atunci va recomandam sa va ganditi la o linie de credit.
Va dorim mult succes
poza de profil
Buna ziua,
Anul acesta am demarat un business in domeniul inchirierilor utilajelor de constructii mai precis nacele electrice si diesel. Am investit pana acum in utilaje si echipamente aprox 35 k euro. pentru a duce afacerea la nivelul urmator as avea nevoie de un credit de 100 k euro. ce imi recomanzi ?
Daniel
Szekely - Banca Transilvania
Buna ziua,
Avem mai multe solutii pentru acest plan de investitii.

La prima vedere as vedea cel mai potrivit un produs de leasing financiar, oferit de catre BT Leasing, o subsidiara a grupului BT. Va fi nevoie de un avans, nivelul avansului il determinam impreuna in functie de echipamentele achizitionate (fie ele noi sau la mana a doua). Recomand BT Leasing pentru ca analiza este foarte rapida.

Dar putem considera si acordarea unui credit de investitii. Important este sa existe cerere clara pentru echipamentele achizitionate.

Mă puteți contacta și direct, folosind butonul de contact din profil (profilul este afișat imediat la finalul acestui articol) și îmi puteți oferi mai multe detalii pe chat-ul privat de pe StartupCafe.
Succes si un sfarsit de saptamana placut!
poza de profil
Andrea
Bașagă
Bună ziua . Am și eu o afacere ín domeniul tranportului doar extern din luna Decembrie 2018 și am íncercat să accesez creditul BT MIC pentru cheltuieli firmă. Am trimis un mail așa cum se procedează pentru a lua legătura cu un coleg de a d-voastră , după care am fost contactat de o colegă de a d-voastră care mi-a spus să vin ín țară că mă íncadrez pentru a accesa creditul , am ajuns ín țară , m-am dus am discutat cu dânsa , am depus toate actele cerute , mi s-a zis să aștept ca să vină o colegă de a dânsei peste o săptămână să discute despre accesarea creditului meu , ea amestecând viața ei familială cu cea a jobului !!! Spunându-mi că și soțul ei face același lucru ca și mine !! Avea un comportament arogant , grosolan și de superioritate !!!!!! Eu văzând că nu mi se acordă atenția cuvenită mi-am luat dosarul m-am dus la o altă bancă BT crezând că o să pot rezolva ceva , dar nimic !!! Ele două discutând sunt sigur că nici nu au dat drumul la dosarul meu , mi l-au luat și l-au lăsat acolo pe birou să íl prindă praful !!! E normal comportamentul angajatelor d-voastră ? Bătaia asta de joc ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri