Claudiu Zamfir

Mari bănci europene își fac platformă pentru tranzacții ale IMM, pe tehnologia blockchain, care stă la baza bitcoin

Imagine principala
bitcoin blockchain

Compania IBM construieşte o platformă blockchain, tehnologie care stă la baza monedei virtuale bitcoin, pentru şapte bănci europene mari, între care și unele care au bănci-fiice în România, scopul fiind simplificarea operaţiunilor de finanţare a relaţiilor comerciale între firmele mici şi mijlocii, potrivit Reuters, citată de News.ro.

"Digital Trade Chain Consortium", care reunește aceste bănci, vrea ca platforma să fie funcţională şi disponibilă pentru companiile mici şi mijlocii până la sfârşitul anului 2017

Din consortiu fac parte Societe Generale (care controlează în România Banca Română de Dezvoltare - BRD), Unicredit (prezentă și ea cu capital în sistemul bancar românesc), HSBC, Deutsche Bank, Natixis, Rabobank, KBC.

”Vom avea o platformă care va aduce împreună cumpărătorii şi vânzătorii, iar tranzacţiile comerciale vor fi transparente, din momentul în care este emis un ordin de la cumpărare şi până la plată”, a declarat Hubert Bdenoot, director general pentru operaţiuni de finanţare a tranzacţiilor la KBC, una dintre băncile din consorţiu.

Primul serviciu care va fi disponibil pentru cumpărători şi vânzători este finanţarea şi acoperirea riscurilor, iar acesta va include un sistem de urmărire şi tranzacţionare, astfel încât cumpărătorii şi vânzătorii să poată urmării transferul fizic al bunurilor”, a spus Bdenoot.

”În Europa există peste 20 de milioane de firme mici şi mijlocii, care asigură 85% dn locurile de muncă, aşa că formează o parte esenţială a economiei şi orice le poate facilita dezvoltarea va ajuta foarte mult”, a spus Keith Bear, vicepreşedinte pentru pieţe financiare şi director pentru blockchain la IBM.

Bdenoot a spus însă că noua platformă nu va revoluţiona dintr-o dată piaţa.

”Nu cred că este ceva care va intra pe piaţă şi dintr-o dată jumătate din IMM-uri vor fi pe platformă, nu cred că este realist”, a apreciat Bdenoot, care crede că este ceva care trebuie să crească.

Activităţile financiare din cadrul relaţiilor comerciale au fost identificate într-un sondaj efectuat de IBM şi Economist Intelligence Unit în rândul băncilor ca fiind unul dintre principalele sectoare în care tehnologia blockchain poate avea un efect pozitiv.

Tehnologia blockchain oferă un sistem electronic de evidenţă şi tranzacţii care permite tuturor părţilor să urmărească documentaţia într-o reţea sigură şi care nu necesită verificări din partea unor terţi.

Acest sistem contrastează cu procesele actuale, în care tranzacţiile comerciale implică păstrarea unor documente complicate şi servicii internaţionale de curierat, acestea sunt vulnerabile la falsificarea documentelor şi pot avea nevoie de o lună pentru a fi finalizate.

Sursa foto: Pixabay
Parallax

Vizualizari
1992
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri