Bogdan Stefanidis-Vlad

Training-ul, formarea profesionala si dezvoltarea personala in traseul catre succes

Thumbnail

Training-ul face/trebuie sa faca parte din procesul de integrare, perfectionare si crestere a eficientei angajatului si ar trebui sa existe norme legislative, in codul muncii, care sa motiveze toate companiile, indiferent de dimensiune sau numar de angajati, sa implementeze programe de pregatire si dezvoltare profesionala a angajatilor.

Conform unui raport UKES ( Comisia de evaluare a aptitudinilor si angajare a Regatului Unit), pana la jumatatea anului 2017, mai mult de 16% din locurile de munca vacante in spatiul European ramaneau neocupate, din cauza deficitului de abilitati ale candidatilor.  Va intrebati care ar fi legatura dintre subiectul abordat si acest studiu?

Daca incercam sa fim obiectivi si sa indepartam pe cat posibil limbajul filozofic, constientizarea directiei comune a celor doua subiecte va fi usor de inteles pentru toti cei care citesc.  Acelasi studiu arata ca asteptarile salariatilor si concomitet cerintele acestora, au devenit tot mai mari si mai multe in ultimii ani.

Dar ce se intampla la nivel de eficienta? Sa fi crescut oare si randamentul si calitatea serviciilor pentru care au fost angajati? Cel mai important aspect si care este mentionat mai sus in articol: nivelul asteptarilor candidatilor in raport cu pregatirea si abilitatile si/sau aptitudinile pe care acestia le detin, se pare ca nu sunt in echilibru, ba mai mult, exista un declin in ceea ce priveste performanta. Lucru care, se pare ca a motivat si motiveaza tot mai multe companii sa investeasca mai mult in confortul angajatilor. Deci, daca privim partea buna a lucrurilor si din perspectiva angajatului, lucrurile merg in directia corecta.

Motivul pentru care am deschis topicul si ne-am indreptat atentia catre ceea ce se intampla cu piata locurilor de munca la nivel European este unul si simplu. Locuitorii Romaniei au inceput, din ce in ce mai mult, sa caute locuri de munca temporare, atat in tara cat si in strainatate, iar cautarea se face de cele mai multe ori in mediul online. Facem aici referire la toate tipologiile de candidati: personal necalificat, studenti, freelanceri, profesionisti, manageri s.a.m.d. Evident un pas inainte!

Daca ne uitam la varietatea de locuri de munca si anunturi pentru joburi, disponibile pe platformele conventionale, precum coplex.ro, ejobs sau bestjobs, nu putem sa nu observam o crestere spectaculoasa a numarul de oferte publicate. Ajungem usor, usor, tot mai aproape de topicul abordat… Analizand informatiile pe care le regasim pe platformele despre care vorbeam mai sus si ceea ce se intampla in realitate, vrem sa punctam cateva lucruri.  

Cateva sugestii utile pentru candidati si angajatori

Informarea si alegerea unui consilier de cariera, ar trebui sa reprezinte primul pas, inainte de orice. Acest consilier te va ajuta sa iti stabilesti obiective realiste si in acelasi timp te va ghida catre locurile de munca potrivite personalitatii tale, in raport cu experienta, abilitatile si setul de aptitudini pe care le detii. 

  • Training-ul: face/trebuie sa faca parte din procesul de integrare, perfectionare si crestere a eficientei angajatului si ar trebui sa existe norme legislative, in codul muncii, care sa motiveze toate companiile, indiferent de dimensiune sau numar de angajati, sa implementeze programe de pregatire si dezvoltare profesionala a angajatilor.
  • Putem sa privim putin in trecut si sa observam, fara prea multa cercetare ca, pana in anii 2000, existau multi profesionisti si multi dintre acestia au trecut printr-o etapa de reformare si/sau reintegrare profesionala. Acest lucru s-a intamplat din cauza privatizarilor, industrializarii si tehnologizarii. Un efect de carambol generat de globalizare...
  • Ceea ce ar fi trebuit reprezinte un ciclu si fluxul normalitatii, acum a devenit un trend. Ce vrem sa spunem prin asta? Foarte simplu: daca ne uitam la firmele de consultanta care vand cursurile de formare profesionala, cate dintre acestea duc procesul pana la capat? Cate dintre acestea se ocupa intr-adevar de reintegrarea profesionala a persoanei care a platit pentru curs, a trecut examentul, a obtinut diploma?  Nu multe firme fac acest lucru! De ce? Simplu: Profit! Pofit!
  • In concluzie, trainingul este procesul la care sunt “ supusi “  toti  cei  care si-au atins obiectivul (angajarea)  si ocupa pozitia pe care au vizat-o atunci cand au decis, fie sa se angajeze pentru prima data, fie sa sa faca o schimbare. 

Nu ne priveste in mod direct, dar este o remarca prin care incercam sa atragem atentia asupra modului in care oamenii motivati sa urmeze cursuri de formare profesionala, in vederea reformarii, pentru reintegrare, sa aleaga cu grija companiile cu care vor trece prin aceasta etapa a vietii lor. Altfel toate diplomele din lume, nu vor reusi sa le obtina locul de munca pe care si-l doresc, sau pentru care au investit resurse si timp in speranta de a il obtine.  

Diferente intre training si dezvoltare

Revenind la training si dezvoltare.. chiar daca pot parea doua procese similare, ele de fapt sunt total diferite. Asa cum spuneam si mai sus, training-ul este un proces impus sau “oferit” de catre companii pentru a creste performantelor angajatilor si, credem noi, ar trebui sa fie obligatoriu. 

Statisticile ne spun ca peste 16% din locurile de munca din Europa si peste 23% din locurile de munca in Romania, nu sunt ocupate din cauza lipsei de pregatire/experienta a candidatilor.  Poate parea tulburator, avand in vedere ca Romania are peste 10 milioane de persoane cu varsta cuprinsa intre 18 si 50 de ani (angajabile). Adica, multa forta de munca!!! Sa nu uitam totusi ca sub 14% dintre romani au studii superioare si peste 43% studii medii, iar aproximativ 250.000 sunt analfabete.  

Daca analizam informatiile de mai sus si luam in calcul cerintele angajatorilor, atunci ne putem repede da seama ca da, exista un deficit! Acest lucru se aplica si la nivel european, dar si la nivel mondial. Unul dintre motivele pentru care procesul de globalizare este, parca tot mai accelerat in ultimii ani.

Este de retinut ca, pentru a ajunge la training, prima data trebuie sa trecem de etapa de selectie, sa fim recrutati si desigur, compania sa ofere acest suport angajatului, pentru ca in fond, beneficiile vor fi intotdeauna bilaterale; tocmai de aceea consideram ca ar trebui reglementat cumva aceste procese de pregatire a angajatilor. Pentru ca toti ne dorim angajati mai performanti, mai motivati, mai, mai…

Observam cum tot mai multe companii - in special cele care fac parte din cei 16 sau 23%, unde nu se ocupa posturile vacante -, se plang de lipsa abilitatilor angajatilor si ca pe acest motiv scade performanta afacerii. Nu stim daca era necesara aceasta afirmatie dar, cu siguranta este ceva de amintit, pentru ca face legatura intre atitudinea generala a candidatilor care au pretentii prea mari si prea putin de oferit si atitudinea celor care angajeaza si care cer prea mult si ofera prea putin.  si care, astfel, ne ajuta pe noi sa explicam clar, care este diferenta intre training si dezvoltare. 

  • Dezvoltarea: reprezinta acel proces care incepe atunci cand candidatul decide ca trebuie sa investeasca mai mult timp si resurse, pentru ca vrea sa i se ofere mai multa credibilitate si, automat, variante mai bune de locuri de munca, mai bine platite. Acest ciclu nu are un timp stabilit si nici o data de finalizare stabilita si face legatura intre training si performanta.  
  • Dezvoltarea reprezinta timpul alocat de fiecare individ in perfectionarea abordarii profesionale si reprezinta o notiune generala cand vine vorba de piata locurilor de munca. La Coplex Hub, suntem de parere ca, fiecare candidat ar trebui sa acorde in primul rand, importanta procesului de dezvoltare, pentru ca doar astfel, candidatul isi va putea imbunatati si ridica nivelul abilitatilor si aptitudinilor.
  • Abilitatile se dobandesc si imbunatatesc in urma acestui proces, aptitudinile pe de alta parte, au la baza experienta si nivelul calitativ si cantitativ al trainingului la care a fost angajatul “suspus”  (se aplica persoanelor care nu sunt la primul job) 

Considerand, evident, faptul ca nu poate exista training fara motivatie personala si actiuni in vederea dezvoltarii profesionale, incurajam toate personele angajabile sa acorde mai multa importanta planificarii timpului de formare si perfectionare, pentru ca intr-un final, fara doar si poate, asteptarile fata de viitorul angajator, nu vor ramane doar asteptari.   

Incercati sa va amintiti mereu ceea ce spuneam mai sus. Si anume ca, performantele unei organizatii sunt stabilite in mod direct de performantele angajatilor. Si daca in 2017 managerii de resurse umane, managerii de marketing si personalul administrativ al firmelor blameaza cerintele candidatilor pe fondul lipsei de experienta, aptitudini si abilitati si de multe ori chiar si lipsa performantei companiei din cauza acestui deficit, atunci nu ne ramane de tras decat o concluzie.  Companiile si oamenii care sunt multumiti de locul de munca pe care il au, fie ca lucreaza in tara, fie ca lucreaza in strainatate, investesc in egala masura, in auto training si dezvoltare.

Asa ca, d-le/dna CANDIDAT:

investeste mai mult timp in dezvoltare; cu siguranta asta va genera tot ceea ce ai nevoie pentru a te adapta la nevoia angajatorului si intr-un final vei ajunge sa primesti acel training, de la acea companie unde ti-ai dorit sau propus sa te angajezi!  

Stimabile ANGAJATOR:

fii mai flexibil in procesul de selectie si recrutare, mai generos si nu lasa subiectivismul sa influenteze in nici un fel modul in care iti motivezi colegii…ca sa nu ii numim doar angajati!

Parallax

Vizualizari
4995
Conţinut
Parerea ta despre articol
2.258
Just for testing :

interaction: 1.17

popularity: 0

publishing: 2.56

expertise: 5

rating: 2.258

Human Resources
Articole publicate : 1
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri