Adi Iacob

Sintagma”Buy bitcoin” a depăşit ”Buy gold”, la frecvenţa căutărilor pe Internet

Thumbnail

Sintagma ”Buy bitcoin” a depăşit expresia ”Buy gold”, la frecvenţa căutărilor pe Internet, astfel că moneda virtuală poate fi adăugată pe lista de factori care erodează atractivitatea metalului preţios, scrie News.ro.

Creşterea preţului aurului a încetinit în ultimele două luni, pe fondul aprecierii dolarului şi a cotaţiilor acţiunilor la nivel mondial, în timp ce îngrijorările provocate de Brexit şi campania pentru independenţa Cataloniei nu au amplificat în mod semnificativ cererea pentru activele considerate sigure.

Aprecierea bitcoin atrage în schimb interesul investitorilor pentru moneda virtuală în detrimentul aurului.

Potrivit Google Trends, căutările online prin sintagna ”buy bitcoin” le-au depăşit  pe cele care folosesc expresia ”buy gold”, după ce anterior le-au depăşit pe cele referitoare la argint.

În luna octombrie, cantitatea de aur care a fost tranzacţionată pe platforma de tranzacţii online BullionVault a scăzut cu aproape o treime comparativ cu media ultimelor 12 luni.

”Cu piaţa americană de capital care atinge zi de zi noi recorduri, nu este o  surpriză că preţurile aurului au scăzut. Unii investitori sunt distraşi şi de zgomotul din jurul bitcoin şi al altor monede virtuale. Una peste alta, interesul din partea investitorilor noi în aur este cel mai scăzut după minimele de preţuri atinse la sfârşitul anului 2015”, a declarat Adrian Ash, director pentru cercetări la BullionVault, în Londra.

Preţul aurului a scăzut cu circa 6% de la cel mai ridicat nivel din ultimul an atins pe 8 septembrie, iar avansul înregistrat în acest an s-a redus la 11%.

Preţul bitcoin a crescut de peste şapte ori în 2017 şi de peste 13 ori avansul consemnat de cea mai performantă marfă urmărită de Bloomberg.

Cu toate acestea, Gold Investor Index calculat de BullionVault, care compară numărul cumpărătorilor cu cel al vânzătorilor, a crescut uşor în octombrie, la 54,6. Un nivel de peste 50 indică un număr mai mare de cumpărători.

În multe privințe, aurul este omologul Bitcoin. Ca și moneda virtuală, aurul trebuie obținut prin minerit. Dar, în timp ce aurul este obținut prin mineritul fizic, Bitcoin este "minat" prin descifrarea unor algoritmi. O altă similitudine este că atât aurul cât și Bitcoin sunt disponibile numai în cantiăți limitate. Se estimează că există aproximativ 171 000 de tone metrice de aur în lume, în timp ce sistemul Bitcoin va putea genera și susține maximum 21 de milioane de monede digitale până când se vor face progrese tehnologice. Având în vedere aceste asemănări și activitatea individuală a acestora pe piață în ultimii ani, este de înțeles de ce mulți cred că Bitcoin ar putea în cele din urmă să înlocuiască aurul în termeni de valoare. 

Parallax

Vizualizari
464
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri