Claudiu Zamfir

Regele Mihai, lecție de voință și de demnitate pentru antreprenorii români

Thumbnail

Regele Mihai, care a murit, marți, la vârstă de 96 de ani, rămane un reper istoric pentru români, iar viața sa poate oferi pilde de demnitate și vointă și antreprenorilor debutanți. O fațetă mai puțin cunoscută a vieții regretatului suveran este calea antreprenoriatului, pe care regele a pornit de la zero, alături de soția sa, după abdicarea fortată și exilul auster impus de regimul comunist. Fermier, antreprenor în electronice, broker - Mihai I a avut de fiecare dată puterea să învețe ceva nou și să se adapteze, păstrându-și mereu demnitatea și rămânând ceea ce era, Regele.
 
Anul trecut, când Regina Ana a trecut la cele veșnice, StartupCafe.ro a cules câte ceva din povestea antreprenorială a Regelui Mihai și a soției sale.  Reluăm acum documentarul realizat atunci. 

O fermă - debutul antreprenorial al Regelui Mihai

Pe 30 noiembrie, regele abdică, forțat de regimul comunist, și părăsește țara fără bani sau obiecte de valoare semnificative. Comuniștii au confiscat practic tot. În 10 iunie 1948, la Atena, se însoară cu prințesa Ana de Burbon Parma, fiica prințului René de Bourbon-Parma și a prințesei Margaret a Danemarcei.

Cuplul a locuit mai întâi în Elveția iar apoi în Marea Britanie. Aici începe calea antreprenoriala a Regelui Mihai.

În 1950, suveranul alungat de comuniști se mută cu chirie în Anglia, la Bramshill House, în Hampshire, într-o casă nemobilată, aparținând atunci unui politician britanic conservator, Ronald Nall-Cain baron de Brocket. (Sursă: Bellmans și Timpul.md )
 
Aici au locuit, o perioadă, regele și regina împreună cu primele lor 3 fiice, Margareta, Elena și Irina. Proprietatea avea o grădină mare, iar familia regală a amenajat o mică fermă. Au început cu șase pui dăruiți de mama Reginei Ana și într-un an ar fi ajuns la 800 de păsări. Regele și regina vindeau ouă și legume vecinilor sau la piață.
 
Într-un interviu pentru British Pathe, din 1953, regele și regina vorbesc, cu un optimism uimitor, despre mica lor fermă. "(Marea Britanie) este o țara foarte plăcută, e plăcut să trăiești aici" - spunea regele. "Nu știu exact ce voi face, dar vom vedea".

"Fac tot ce pot. Am grijă de copii și de găini, lucruri de genul acesta" - spunea, zâmbind, și Regina Ana, în engleză, cu accentul ei franțuzesc.
 
Proprietatea unde regele stătea cu chirie avea să fie cumpărată în 1953 de statul britanic și transformată, în 1960, în sediu al Colegiului Național de Poliție.

Electronice și comerț cu avioane

În 1959, în Elveția, la Geneva, Regele Mihai își deschide, împreună cu doi asociați, o firmă de electronică industrială, Metravel. Firma livra elemente de cale ferată, sisteme de alarmă și avioane second hand. În 1964, regele și asociații au vadut firma, sub presiunea concurenței tot mai mari din Germania și Japonia. (Surse: UPB , Adevărul.ro)

Regele Mihai, broker la New York

Regele a tranzacționat și pe Bursă de la New York, unde a fost broker tip de 9 ani. Pe Wall Street era cunoscut drept Michael King, însă numele căpătat în America republicană nu era deloc flatant pentru fostul suveran român, ale cărui rădăcini erau bine înfipte în marile case regale din Europa. "Munca de agent de bursă nu este plăcută. Trebuie să alergi după clienți, să le știi drumurile, să-i cauți toată ziua la telefon. Eu așa ceva nu puteam să fac"-marturisea regele, în volumul de convorbiri, realizat de Mircea Ciobanu (Ed. Humanitas 1991), citat de Adevărul.

Înainte să fie alungat în exil, Regele Mihai deținea, personal și împreună cu famlia sa, o avere însemnată, în proprietăți și alte bunuri. După căderea regimului comunist, statul român a început în 2001 să-i returneze din proprietăți. De altfel, regele și-a cerut înapoi doar averea personală, nu proprietățile Coroanei.
 
În anul 2017, averea Familiei Regale era evaluată la 65-67 de milioane de euro de Top 300 Capital. Familia regală deține castelele Peleș, Pelisor și Foișor retrocedate, precum și Domeniul Regal Săvârșin- peste 450 de camere în total. Se adaugă aproximativ  20.000 de hectare de pădure, trei imobile și un teren în București. De asemenea, a vândut un imobil la Versoix-Elveția, contra sumei de 1,5 milioane de euro. Averea redobândită mai cuprindea o clădire și terenuri la Poiană Țapului, câteva cabane și cantoane în Azuga-Predeal, zeci de kilometri de drumuri forestiere.
 
De asemenea, Casă Regală oferă calitatea de Furnizor al Casei Regale unor companii din România, atât din zonă producției, cât și a servciilor. "Calitatea de furnizor este conferită persoanelor sau companiilor comerciale care au asigurat livrarea de bunuri sau servicii către Casă Regală, timp de cel puțin un an. Calitatea de furnizor este o recunoaștere a calității de persoană sau companie comercială de la care Casă Regală a solicitat bunuri sau servicii"-precizează Casă Regală.
 
Un număr de 74 de firme au primit calitatea de Furniozor al Casei Regale, afișând pe ambalaje și pe alte promoționale însemnele regale.
 
Printre acestea se număra și Sonimpex, producătorul Magiunului de Topoloveni, primul produs tradițional românesc protejat la nivelul Uniunii Europene prin indicație geografică.
 
Firma livrează Casei Regale mici cantități de produs, fără a cere bani. "Prin 2009 principele Radu Duda ne-a cunoscut într-un turneu pe care îl făcea prin țara. A gustat Magiunul de Topoloveni, i-am explicat că este natural", a declarat, pentru Gândul.info, Bibiana Stanciulov, managerul firmei, care a menționat că livrează cantități mici Casei Regale, și "nimănui nu i-a trecut vreodată prin minte să ia bani".
 
Și lanțul de supermarketuri Lidl a intrat pe lista furnizorilor Casei Regale. În anul 2014, Lidl a oferit alimente și produse de îngrijire personală, pe care Regele Mihai le-a oferit unor oameni nevoiași din comuna Săvârșin, județul Arad, după cum a relatat ZF.ro.  

Parallax

Vizualizari
3356
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri