Claudiu Zamfir

VIDEO Investitori: E foarte ușor să pierzi forța de muncă din IT, piața a fost adusă la punctul de fierbere

Thumbnail

Firmele de IT din România ar putea pierde foarte ușor angajații din acest domeniu, care pot lucra pentru companii din afara țării, iar mutarea contribuțiilor de la angajatori la angajați decisă de Guvern a adus piața forței de muncă din IT la punctul de fierbere, avertizează un reprezentant al unor investitori grupați într-o importantă asociație de afaceri din România.

Companii străine și românești, în special din IT și outsourcing s-au reunit, recent, la București, la conferința anuală a ABSL Romania, Asociația liderilor din domeniul serviciilor pentru afaceri.
 

Cătălin Iorgulescu, vicepreședinte al ABSL Romania, a declarat, pentru StartupCafe.ro, că decizia Guvernului de a trece contribuțiile sociale de la angajatori la angajați duce piața forței de muncă la punctul de fierbere pentru aceste companii, având în vedere că măsura fie crește costurile salariale pentru firmele de IT, fie reduce salariile specialiștilor din domeniu.

"În industria noastră, piața forței de muncă a fost întotdeauna efervescentă, cu precădere în IT. Oamenii care lucrează în industria de software sunt cei mai căutați la ora actuală și recentele modificări anunțate de Guvern nu au făcut decât să o aducă la punctul de fierbere.

E foarte ușor să pierzi forța de muncă în acest domeniu, e cea mai mobilă forță de muncă din lume, programatorii pot lucra la fel de bine de la distanță sau de lângă clienți, se pot muta în doar o zi dintr-un oraș în altul, peste oceane. Ca urmare, riscul de a-i pierde e foarte mare” - a spus liderul asociației investitorilor din domeniul serviciilor pentru business.

El a recunoscut că, în ultimii 10 ani, unul dintre avantajele care favoriza rămânerea forței de muncă în România în IT a fost scutirea programatorilor și a altor IT-iști de impozitul pe venit de 16%, ”care a adus efecte magnifice”.

”Anumite modificări pot aduce pe termen scurt beneficii fiscale, dar trebuie analizată sustenabilitatea oricăror schimbări legislative și trebuie analizată situația pe termen lung a întregii industrii” - a mai spus el.

La rândul său, managerul pentru Europa de Est al companiei indiene Wipro, cu afaceri de peste 8 miliarde de dolari în toată lumea, nu regretă că a venit în România în urmă cu 10 ani, dar și el se teme de efectele care pot reduce din avantajele acordate până acum IT-iștilor.

”Ce a fost relativ ușor acum zece ani - și devine din ce în ce mai greu acum - este că se găsesc talente, este o luptă tot mai intensivă de a recruta și de a păstra talentele. În domeniul nostru, IT, oamenii sunt în centrul afacerii noastre, deci cele mai importante aspecte sunt:

  • recrutarea talentelor potrivite,
  • dezvoltarea talentelor potrivite,
  • păstrarea talentelor potrivite.

Cu aceste modificări fiscale, asta devine tot mai dificil” - se plânge Vivek Bakshi, manager Europa de Est al companiei multinaționale Wipro.

El crede că modificările fiscale aduc incertitudine și afectează mai ales firmele mici și mijlocii din România, din domeniul IT.

”Impactul este negativ pentru întreaga economie, fie că vorbim despre IMM-uri, companii mari, pentru toată lumea. Este negativ și ca percepție pentru comunitatea de afaceri din exterior, pentru că oamenii de afaceri preferă un mediu stabil. Deja este o penurie de talente (în IT), iar talentele sunt tot mai greu de păstrat. Dacă firmele nu iau măsuri după aceste modificări fiscale, riscă să-și piardă angajații.

Ca firmă mare, ne afectează, dar cred că firmele mici vor fi afectate mult mai mult, asta e percepția mea.  Băncile de investiții nu erau interesate de România, cu ani în urmă, pentru că era considerată ca fiind riscantă. Asta tocmai se schimbase anul acesta, până am auzit despre aceste modificări fiscale” - a mai spus managerul Wipro.

În schimb, compania sa a prosperat în România, în cei 10 ani de activitate aici, deși în ultima perioadă țara se confruntă cu o ”migrare a creierelor”.

”Am intrat în România exact când a aderat la UE, în anul 2007. A fost o decizie strategică și am convingerea că a fost alegerea corectă. A fost o oportunitate pentru o companie ca a noastră să ne servim mai bine clienții, care sunt companii din SUA și Europa, dintr-un loc care este mai apropiat cultural și geografic. În plus, un avantaj pe care România îl are este o forță de muncă tânără, bine educată și multilingvă, un rezervor educat de IT-iști. Chiar dacă a existat un fenomen de brain drain, alegerea României a fost bună, am crescut cu peste 500% aici” - a mai spus Vivek Bakshi, pentru StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
6095
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri