Raluca Abrihan

Ministrul Finanţelor: Firmele cu venituri sub 1 milion euro vor plăti impozit de 1% din cifra de afaceri, în loc de actualul impozit de 16% din profit

Thumbnail

Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a anunţat în şedinţă de Guvern că toate firmele cu afaceri sub un milion de euro vor plăti din 2018 un impozit de 1% din cifra de afaceri, în locul actualuliu impozit pe profit, de 16%. De asemenea, el a mai anunaţat o nouă taxă numită “contribuţia asiguratoare pentru muncă”, de 2,25%, pentru angajatori.

 

"Pentru 450.000 de firme care au o cifră de afaceri de sub un milion de euro se va institui un impozit de doar 1% pe cifra de afaceri față de impozitul de 16% pe profit, cât se plătește în prezent. De asemenea, firmele corecte nu vor mai avea de suferit din cauza celor care fac evaziune. Agenții economici nu vor mai putea fi cercetați penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste. În prezent, punerea sub urmărire se putea face doar pe baza unei simple suspiciuni. Se elimină astfel situațiile în care nu se acorda deductibilitate TVA pentru că o companie avusese o relație comercială cu o a patra sau a cincea companie pe lanț care crease un act de evaziune", a declarat ministrul Mişa, în şedinţă de Guvern.

De asemenea, taxa de solidaritate a căpătat o nouă denumire şi a fost majorată la 2,25%.

“O altă măsură: reducerea contribuțiilor sociale și trecerea acestora în dreptul salariaților. Contribuțiile scad cu două puncte procentuale; din totalul contribuțiilor de la 39,25 plătite astăzi la un salariu brut, ele se vor reduce și vor ajunge la 37,25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în beneficiul salariatului. Din totalul de 22,75% contribuții plătite în dreptul firmei, 20 de puncte procentuale trec în dreptul salariatului. În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Deci, vor fi mai mulți bani pentru pensie și sănătate pentru fiecare angajat. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% după transferul de 20 de puncte la salariat, scad de asemenea la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse într-o singură contribuție care se va numi contribuție asiguratoare pentru muncă”, a mai spus ministrul.

La jumătatea lunii octombrie, Ionuţ Mişa a anunţat o taxa de solidaritate de 2%, susţinând că este vorba despre "o directivă europeană care reglementează pentru fondul de salarii o anumită taxă (...) O plateşte angajatorul la fondul de salarii, să aibă şi el o responsabilitate faţă de bugetul de stat".

Parallax

Vizualizari
1761
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri