Adi Iacob

S-a spart “bula” bitcoin? Cum se compară cu marile bule din istorie

Thumbnail

Cele mai recente fluctuații ale bitcoin au adus înapoi întrebarea care a ținut observatorii de piață ocupați pentru o mare parte a anului trecut: Va avea criptomoneda aceeași soartă  precum cea mai cunoscută bulă din istorie —tulipmania?

Bitcoin s-a depreciat marţi cu aproximativ 20%, la cel mai redus nivel din ultimele şase săptămâni, din cauza temerilor investitorilor legate de perspectiva de înăsprire a reglementărilor la nivel global, scrie Bloomberg.

Thumbnail
coinmarketcap.com

 

Criptomoneda a depășit confortabil bulele Mississippi și South Sea din anii 1700, dar și tulipmania olandeză din anii 1630.

Taurii (investitorii care consideră că prețurile de pe piață vor crește; piața "taur" sau "Bull Market” este piața în care prețurile cresc) spun că boom-ul monedei digitale este departe de a se sfârși. 

În timp ce evenimentele recente i-au alarmat pe unii investitori, trebuie menționat faptul că bitcoin a revenit din mai multe astfel de scăderi care au depășit 50 de procente. 

Pe o bază anuală, creșterea pe trei ani a bitcoin a fost mai lentă decât câștigurile înregistrate în timpul mai multor bule speculative din istorie - mai ales bulele Mississippi și South Sea.

Cu toate acestea, scepticii sunt de altă părere. Howard Wang de la Convoy Investments LLC din New York și Jeremy Grantham de la GMO LLC au analizat avansul bitcoin față de fenomenele din trecut și au concluzionat că acesta nu este sustenabil. 

Grantham, care ajută la supravegherea a aproximativ 74 de miliarde de dolari ca strateg șef de investiții al GMO, și-a rezumat preocupările într-o scrisoare adresată investitorilor, din 3 ianuarie, în care sublinia că "fără o valoare fundamentală clară și piețe în mare măsură nereglementate, împreună cu o poveste care conduce la iluzii de grandoare”, moneda digitală este un exemplu perfect al unei bule speculative.

Moneda digitală şi-a limitat pierderile pe parcursul tranzacţiilor de la New York, la un declin de 18%, la 11.444 dolari pe unitate, cel mai redus nivel de la sfârşitul lunii decembrie, potrivit unui preţ compozit calculat de Bloomberg. 

Şi alte criptomonede au urmat tendinţa negativă a bitcoin —valoarea ripple a scăzut cu 33%, iar cea a etherum cu 24%, cele două monede recuperând ulterior o parte din pierderi.

Thumbnail
coinmarketcap.com

 

Investitorii din întreaga lume se străduiesc să determine când sau cum vor reglementa autoritățile o monedă descentralizată și care își obține o mare parte din valoare din proprietatea anonimă.

Bitcoin continuă să meargă pe un trend descendent, scăzând cu mai mult de 7% miercuri, scrie Fortune.

Prețul celei mai cunoscute criptomonede din lume a scăzut până la 10.567 dolari pe bursa Bitstamp din Luxemburg.

Volatilitatea bitcoin este o constantă

Principalul motiv pentru care oamenii știu despre bitcoin este că valoarea sa a crescut foarte mult. La începutul anului 2017, un bitcoin valora de 1.000 de dolari. Acum, valoarea sa este de circa 10.000 de dolari. Pe 7 decembrie, în tranzacționarea pe bursa Coinbase, bitcoin a atins un nivel de 19.340 dolari înainte de a scădea cu mai mult de 20% față de acest nivel, la 15.198,63 dolari.

Pentru o perspectivă mai largă, totuși, trebuie menționat că și prețul celorlalte monede digitale (altcoins) fluctuează. Aceast lucru ar putea contribui teoretic la îngrijorarea că bitcoin este o bulă, scrie Cointelegraph.com. Mulți presupun că bitcoin este la fel de volatil ca și toate celelalte criptomonede, însă statisticile compilate ale pieței indică faptul că este cel mai stabil.

Dave Birch, fondatorul firmei Consult Hyperion, consultant lider în domeniul tranzacțiilor electronice, a spus: "Nu investiți în Bitcoin, pariați pe Bitcoin".

El îi sfătuiește pe amatorii de monede digitale să investească doar cât sunt pregătiți să și piardă. În cazul în care ei au făcut acest lucru, probabilitatea ca bitcoin să fie o bulă care să se spargă nu ar fi atât de înspăimântătoare. În schimb, mulți oameni și-au mutat toate investițiile în bitcoin.

Fondatorul Glint spune că Bitcoin nu este o bulă

Deși nu este greu să găsești resurse online care afirmă că nu există nicio îndoială că bitcoin este o bulă speculativă care va exploda în curând, unii oameni au păreri alternative. 

Unul dintre aceștia este Ben Davies, co-fondator al start-upului de tehnologie în domeniul financiar numit Glint. El crede că oamenii nu se uită la imaginea de ansamblu a bitcoin, și asta îi determină să o vadă incorect ca pe o bulă.

"Creșterea prețului lalelelor pălește în comparație cu fenomenul criptomonedelor. Asta nu înseamnă că bitcoin este într-o bulă, însă alte monede virtuale sunt”, spune Ben Davies, citat de CNBC.

Davies crede, de asemenea, că modul în care oamenii compară adesea bitcoin cu bula lalelelor este greșit. El observă că, deși prețurile lalelelor au crescut atunci, au înregistrat o încetinire accentuată, evenimentul istoric fiind o "comparație proastă". Cu toate acestea, chiar și Davies admite că bitcoin "are toate semnele și antecedentele care sunt precursoarele unei bule".

 

Surse: Bloomberg, Fortune, Cointelegraph.com, CNBC, Coinmarketcap.com

Parallax

Vizualizari
8948
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri