Adi Iacob

Cât de multă atenție este necesară în afaceri? 3 lecții ale fenomenului bitcoin

Thumbnail

În decembrie 2017, prețul unui bitcoin a crescut la nivelul de aproape 20.000 de dolari, după ce a bătut record după record în lunile anterioare și a atras din ce în ce mai mulți investitori. În luna ianuarie și februarie, prețul bitcoin a scăzut până la nivelul de circa 7.000 de dolari, potrivit datelor disponibile pe CoinMaketCap.com.

De la apariția bitcoin și a altor peste 1400 de criptomonede, valorile acestora au urcat și au coborât ca un yo-yo. Dar volatilitatea lor nu a împiedicat oamenii să investească în ele. De fapt, din ce în ce mai mulți oameni s-au alăturat acestui fenomen, investind în monede virtuale cunoscute sau noi apărute, scrie publicația Entrepreneur.com.

Cu toate acestea, majoritatea investitorilor cu experiență rămân sceptici în privința criptomonedelor precum bitcoin sau Ethereum, oferind motive prin care explică de ce nu trebuie să cumperi bitcoin, concentrându-se de obicei asupra naturii volatile a acestui tip de monedă digitală, ceea ce o face o investiție nesustenabilă.

Pe de altă parte, investitorii în criptomonede argumentează atractivitatea lor pentru acestea cu transparența, ușurința și anonimatul de care dispun tranzacțiile cu monede virtuale. De exemplu, utilizarea contractelor inteligente garantează că toate tranzacțiile sunt documentate corespunzător și asigură transparența între părțile implicate.

Alexander Borodich, investitor și CEO al Universa, a declarat pentru Forbestehnologia (blockchain) poate fi integrată chiar astăzi în procesele afacerilor (…) și contractele inteligente pot fi create pentru orice sarcină: de la case inteligente și asigurări de proprietate, carduri de plată și logistică.

Creșterile și scăderile prețurilor criptomonedelor, teama de a pierde economiile de o viață și opiniile contradictorii care există în legătură cu beneficiile investiției în monede digitale îi descurajează pe mulți să intre în acest joc.

Așa cum se întâmplă cu fiecare decizie de afaceri, un antreprenor trebuie să pună în balanță incertitudinile și datele sigure și să se asigure că alege varianta cea mai bună. Desigur, unii vor sfârși cu afaceri înfloritoare, în timp ce alții vor face față pierderilor împovărătoare. Dar, oricare ar fi rezultatul, riscul este o parte a jocului.

Totuși, chiar și cu riscurile asumate, antreprenorii trebuie să fie prudenți. Cu toate acestea, întrebarea este cât de prudenți? Sunt multe de învățat despre asumarea riscurilor și întotdeauna vor exista impedimente.

Investește doar cât ești dispus să pierzi

Dacă ești gata să îți asumi riscul, cât de confortabil va fi să pierzi atunci când lucrurile nu merg așa cum era de așteptat?

Grant Sabatier, de la compania Millennial Money și-a început aventura cu bitcoin când o criptomonedă valora 72 de dolari. După ce a făcut niște cercetări, a declarat pentru CNBC că a decis să investească în bitcoin 1% din averea sa (5.000 de dolari la momentul respectiv). Investiția sa a fost un test și știa de riscul de a investi în ceva atât de “instabil”, însă nu ar fi avut atât de mult de suferit dacă lucrurile nu ar fi mers pe drumul cel bun.

Concluzia: Nu este nimic în neregulă în a încerca ceva nou, dar mergi atât de departe cât să te simți confortabil în cazul în care vei suferi pierderi. Prima investiție a lui Sabatier s-a dovedit a fi un succes, obținând peste 1 milion de dolari în 2017.

Gândește pe termen lung

Olaf-Carlson Wee, fondator și CEO al fondului hedge Polychain Capital, a devenit milionar când și-a dat seama de potențialul criptomonedelor și a decis să facă o schimbare îndrăzneață: a ales să fie plătit în bitcoin. La acea dată, el avea 26 de ani, iar un bitcoin valora între 20 și 30 de dolari.

Când studiezi poveștile de succes ale celor care au adoptat din timp criptomonedele, poate fi observat că toți au avut ceva în comun: aveau o gândire pe termen lung. Deși bitcoin nu era ceva mai mult decât o idee, acești oameni au investit timp și bani pentru a înțelege acest nou fenomen. După ce au cercetat, au realizat potențialul monedelor digitale.

Concluzia: Este riscant să investești în ceva ce nu știi dacă va trece testul timpului. Cu toate acestea, cântărirea cu atenție a potențialului unei investiții poate oferi răspunsul dacă merită să faci acest pas, deși riscant.

Nu investi tot ce ai

Indiferent cât de bine sună ceva, acordă suficient timp să observi și să înțelegi fenomenul. Cea mai gravă greșeală pe care o poate face un antreprenor este să se scufunde în ceva ce este în trend într-un moment anume fără să evalueze situația în mod obiectiv.

Când bitcoin a atins nivelul maxim în 2017, mulți oameni au crezut că investirea în criptomonede este cea mai rapidă și sigură cale de a face bani. Cu acel zel și încredere greșită, multe familiile au rămas fără bani, investind tot ce aveau în așteptarea profiturilor uriașe.

Surse: Entrepreneur.comCoinMaketCap.comForbesCNBC

 

Parallax

Vizualizari
2608
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri