Adi Iacob

Bitcoin 2017: Afacerea care a adus câștiguri de peste 1700% și mii de controverse într-un an

Thumbnail

La începutul lunii februarie, bitcoin a depășit o etapă în dezvoltarea sa când prețul monedei virtuale a depășit nivelul de 1000 de dolari (nu pentru prima oară). Acest lucru pare ciudat acum când criptomoneda a adăugat un alt zero la sfârșitul prețului său și nu arată semne de oprire a creșterii sale.

Creșterea prețului a fost uriașă și, în timp ce investitorii se mirau în prima jumătate a anului de cât de repede urca bitcoin cu câte o sută de dolari, acum își estimează creșterile în mii de dolari. 

Prețul unui bitcoin a ajuns la nivelul de 5000 de dolari în octombrie, urmat de 6000 de dolari mai târziu în acea lună. Pragul de 7000 de dolari a trebuit să aștepte până la începutul lunii noiembrie, urmat de pragul de 8000 de dolari cu câteva săptămâni mai târziu, apoi 9000 de dolari câteva zile mai târziu.

Evident, fiecare creștere succesivă de 1000 de dolari este o realizare mai mică pe o bază procentuală (pentru a ajunge la 13.000 de la 12.000 de dolari, a necesitat o creștere de 8.3%, în comparație cu mișcarea de 9.1% necesară pentru a ajunge de la 11.000 la 12.000 de dolari), dar acestea ilustrează cât de repede a crescut moneda digitală  în acest an.

Pe plan intern, comunitatea bitcoin s-a bucurat de un impuls masiv de încredere. Cu mai multă inteligență și bogăție pentru a reinvesti, ea continuă să prospere și să inoveze ca niciodată. Bitcoin nu numai că a îmbătrânit bine, ci și a adus comunități și a inspirat descoperiri în direcții noi.

Instituțiile financiare tradiționale au început să exploreze criptomonedele și infrastructura acestora, tehnologii digitale cunoscute sub denumirea de blockchain, unele bănci reușind să ofere clienților lor conturi și opțiuni de tranzacționare de a monedelor virtuale.

Istoric 1000 - 9000 dolari

Momentul când Bitcoin a depășit nivelul de 19.000 dolari

Pe 7 decembrie, în tranzacționarea pe bursa Coinbase, bitcoin a atins un nivel de 19.340 dolari înainte de a scădea cu mai mult de 20% față de acest nivel, la 15.198,63 dolari.

Coinbase, cea mai mare bursă de bitcoin, a scris pe Twitter că traficul record a provocat întreruperi ale serviciului său în acea zi.

Motivele creșterii

Bitcoin s-a tranzacționat la aproximativ 960 dolari la începutul anului și a crescut constant de atunci, cu un salt abrupt în ultimele două luni. Există explicații multiple, complementare pentru acest lucru, dar acest ultim boom a fost provocat parțial de către CME Group, o piață futures care și-a anunțat intenția de a începe să ofere acest tip de contracte în bitcoin. Este o ștampilă de aprobare care ar putea contribui la poziționarea bitcoin în alte instituții financiare importante, dintre care multe se ocupă deja de tranzacționarea cu criptomonede în anumite circumstanțe. Chiar și JPMorgan Chase, al cărui CEO Jamie Dimon a declarat că va concedia orice angajat care  face tranzacții cu bitcoin, se gândește să permită clienților săi să acceseze contractele futures ale CME.

2017 a fost anul ICO-urilor

Anul 2017 a marcat un moment de cotitură pe piața criptomonedelor datorită creșterii numărului de ofertelor inițiale de monede (ICO), dar mai multe represiuni guvernamentale sunt la orizont.

Este emblematic modului în care anul a tratat această nouă modalitate de strângere de fonduri. După ce au intrat pe scenă în 2017, ICO-urile vor intra în noul an ca subiect de examinare intensă din partea autorităților de reglementare financiară care, la fel ca mulți dintre noi, încearcă să înțeleagă această zonă în care miliarde de dolari sunt tranzacționați zilnic, scrie MIT Technology Review.

Un ICO implică vânzarea de unități digitale de valoare, numite tokenuri, care pot fi transmise între utilizatorii unei rețele blockchain, în același mod în care utilizatorii de bitcoin fac tranzacții. Tokenurile sunt tranzacționabile, ceea ce le face să pară similare cu acțiunile. Dar, în unele cazuri, ele pot servi și ca modalitate de a plăti serviciile de stocare a fișierelor sau de gestionare a datelor cu caracter personal furnizate de membrii unei rețele blockchian - susținătorii unor "propuneri descentralizate”.

Într-un colț nereglementat al lumii financiare, ICO-urile i-au prins mulți investitori în 2017. Unul dintre cele mai profitabile vânzări ale anului - un ICO în valoare de 232 milioane de dolari pentru un proiect numit Tezos, care promite să fie un sistem similar celui pe care este bazat Ethereum pentru aplicații descentralizate - se confruntă acum cu patru procese în instanță separate din partea investitorilor care pretind că organizatorii au încălcat legile americane privind valorile mobiliare.

Unele guverne au desființat aceste ICO-uri. China, de exemplu, le-a interzis în septembrie și a continuat această mișcare și prin închiderea caselor de schimb pentru criptomonede. Coreea de Sud a scos în afara legii ICO, de asemenea, și este probabil ca mai multe națiuni să urmeze exemplul anul viitor.

Deci, ce sunt acestea? Pentru moment, ele par a fi o modalitate rapidă de a pune bani în buzunarele celor care le vând - și, eventual, o modalitate de a intra în probleme legale în acest proces. Poate că în 2018 vom afla dacă pot fi ceva mai mult decât atât.

Nivelul de îngrijorare din Europa a crescut, ceea ce a dus la reacții din partea autorităților

Nivelul de îngrijorare din Europa a crescut în timp ce bitcoin a obţinut o recunoaştere mai mare odată cu lansarea tranzacţiilor cu contracte futures pentru bitcoin la bursa operată de CME Group și Cboe Global Markets.

Germania s-a alăturat iniţiativei din partea mai multor guverne europene, condusă de Franţa, pentru reglementarea bitcoin la nivel global, pe fondul îngrijorării că cea mai populară monedă virtuală este folosită pentru spălare de bani, trafic de droguri şi terorism.

Ministrul german de Finanţe a salutat o propunere a ministrului francez de Finanţe, Bruno Le Maire, de a cere omologilor săi din G20 să ia în considerare introducerea unor reglementări comune pentru bitcoin. 

De asemenea, guvernul italian își exprimă îngrijorările și este deschis pentru discutarea unor reglementări, în timp ce Uniunea Europeană va introduce reguli susţinute de Marea Britanie pentru bitcoin.

Parlamentarii europeni şi reprezentanţii statelor membre au convenit o revizuire a legislaţiei pentru combaterea spălării banilor, care a fost extinsă la firme care deţin, stochează şi transferă monede virtuale, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, citat de Bloomberg. Aceste afaceri vor fi obligate să identifice clienţii şi să raporteze orice activitate suspectă.

Și în România, Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ilan Laufer, a declarat că el crede în viitorul criptomonedelor, cum ar fi bitcoin, el dorind, totodată, reglementarea domeniului.

„Cred că este o piață cu o dinamică specială. Atunci când discutăm despre criptomonede, discutăm în primul rând de bitcoin. Este o piață mult mai volatilă decât o piață normală. Lucrul acesta poate să atragă pe deoparte mari investitori, asta se și întâmplă. Este un nou sistem care se bazează foarte mult pe încrederea celor care folosesc blockchain, celor care folosesc moneda. Este puțin diferit față de alte acțiuni listate sau alte proprietăți pe care ai putea să le achiziționezi prin intermediul burselor de valori (…) Trebuie să o înțelegem și să vedem care sunt părțile ei bune și cum poate să fie implementată în economia reală. Lucrul acesta se întâmplă cu pași rapizi. Este unul dintre puținele proiecte care a luat prin surprindere pe toată lumea la nivel global. Acum vedem diverse state care se grăbesc și vor să adopte inclusiv proceduri legale pentru a reglementa transferul, modul de funcționare și așa mai departe”, a declarat, Laufer, pentru Agerpres.

Mania Bitcoin a depășit Nebunia Lalelelor și a devenit cea mai mare bulă speculativă din istorie

În noiembrie, un grafic realizat de Convoy Investments a devenit viral după ce a arătat că, în topul celor mai faimoase bule speculative din istorie, cea a monedei virtuale bitcoin este pe locul doi, în urma celebrei Nebunii a Lalelelor ce a avut loc în secolul șaptesprezece, scrie Zerohedge.

La jumătatea lunii decembrie, după ce cotația criptovalutei a sărit și mai sus în ultimele săptămâni, era timpul să se vadă unde a ajuns nebunia bitcoin în raport cu cea olandeză a lalelelor.

Așa că Howard Wang si Robert Wu, foștii analiști de la Bridgewater care a creat Convoy Investment au oferit raspunsul realizând o versiune actualizată a graficului celor mai mari bule speculative din istorie.

Thumbnail

“Astfel, prețul sau a urcat de peste 17 ori anul acesta, de 64 de ori în cursul ultimilor trei ani și a depășit creșterea lalelelor olandeze în același interval de timp”, explică Wang.

Astfel, la jumătatea lunii decembrie, bitcoin a devenit oficial cea mai mare bulă speculativă din istorie, depășind “Nebunia Lalelelor”, ce s-a desfășurat între anii 1634 si 1637.

Sintagma”Buy bitcoin” a depăşit ”Buy gold”, la frecvenţa căutărilor pe Internet

Sintagma ”Buy bitcoin” a depăşit expresia ”Buy gold”, la frecvenţa căutărilor pe Internet, după ce anterior le-au depăşit pe cele referitoare la argint, astfel că moneda virtuală poate fi adăugată pe lista de factori care erodează atractivitatea metalului preţios,

potrivit Google Trends.

În luna octombrie, cantitatea de aur care a fost tranzacţionată pe platforma de tranzacţii online BullionVault a scăzut cu aproape o treime comparativ cu media ultimelor 12 luni.

Surse: Marketwatch, Forbes, ZDNet, Bloomberg, The Verge, CNBC, Coinbase, MIT Technology Review, Agerpres, Zerohedge

 

 

 

 

 

Parallax

Vizualizari
3007
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri