Denisa Crăciun

X (Twitter), în vizorul UE: Ce îi cere acum Comisia Europeană platformei lui Elon Musk

musk

Comisia Europeană solicită platformei X, fostă Twitter, deținută de Elon Musk, să-i ofere informații despre activitățile și resursele de moderare a conținutului și măsurile luate în implementarea instrumentelor de inteligența artificială generativă în UE.

Cererea de informații a fost trimisă de Comisia Europeană către X în temeiul Regulamentului privind serviciile digitale (RSD).

Cererea urmărește să obțină mai multe detalii cu privire la activitățile și resursele X de moderare a conținutului, la evaluarea riscurilor efectuată de X în legătură cu implementarea instrumentelor de IA generativă în UE, precum și la alte domenii care fac obiectul procedurilor în curs”, a anunțat Comisia Europeană miercuri, 8 mai.

Platforma miliardarului Elon Musk este vizată de o anchetă în UE încă din decembrie 2023.

Comisia vrea să vadă dacă X a încălcat Regulamentul privind serviciile digitale în domenii legate de gestionarea riscurilor, de moderare a conținutului, de elemente de design manipulator („dark patterns”), de transparența publicității și de accesul cercetătorilor la date.

Solicitarea Comisiei vine după ce un raport recent al X privind transparența, realizat în temeiul RSD, a arătat că platforma și-a redus echipa de moderatori de conținut cu aproape 20% de la raportul precedent din octombrie 2023, scăzând acoperirea lingvistică în Uniunea Europeană de la 11 la 7 limbi ale UE.

X trebuie să ofere detalii suplimentare cu privire la evaluările și la măsurile de atenuare a riscurilor legate de impactul instrumentelor de IA generativă asupra proceselor electorale, a diseminării de conținut ilegal și a protecției drepturilor fundamentale.

Cererea de informații trimisă miercuri reprezintă încă un pas în cadrul anchetei în curs. 

X trebuie să furnizeze Comisiei informațiile referitoare la resursele de moderare a conținutului și la IA generativă până la 17 mai 2024, iar la restul întrebărilor poate răspunde până la 27 mai 2024. Potrivit Regulamentului privind serviciile digitale, Comisia poate impune amenzi pentru transmiterea de informații incorecte, incomplete sau înșelătoare ca răspuns la o cerere de informații. În cazul în care o companie nu răspunde, Comisia poate hotărî să solicite informațiile prin intermediul unei decizii. 

Parallax

Vizualizari
298
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri